Sağlık emekçileri meydanlarda taleplerini açıkladı: Hastanelerde verilen yemekler besleyici ve doyurucu değil, hijyenden uzak

Sağlık emekçileri meydanlarda taleplerini açıkladı: Hastanelerde verilen yemekler besleyici ve doyurucu değil, hijyenden uzak
Sağlık emekçileri, tüm Türkiye’de hastanelerde verilen yemekleri, hijyenden ve besleyicilikten uzak olduğu gerekçesiyle protesto etti. Açıklamada, “Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin iş yerlerinde yeterli ve dengeli beslenmesi en temel çalışma haklarından olmasına rağmen bu hakları yıllarca gasp edilmiş ve pandemi döneminde yeterli ve dengeli beslenme olanakları tamamen ortadan kalkmıştır” denildi.

SES tüm Türkiye genelinde hastanelerde verilen yemeklerin hijyenden ve besleyicilikten uzak olduğu gerekçesiyle protesto etti. SES, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi girişinde bulunan Bakırköy Sağlıkçı Anıtı önünde bir basın açıklaması yaptı.

“Hastanelerde verilen yemekler besleyici ve doyurucu değil, hijyenden uzak"

SES Bakırköy Eşbaşkanı Hatip Şengül, burada yaptığı konuşmada, “Kovid başladığından beri biz sağlık emekçileri canla başla bu hastanelerde baş ederken bizim için bu anıtlar dikildi fakat kovid süreci dahil olmak üzere bizim hastanede hizmet verirken bize hastane ihalesiyle verilen yemekler besleyici ve doyurucu değil, hijyenden uzaktır. SES olarak bu verilen yemekleri boykot ediyoruz, yemeklerin kamulaştırılmasını istiyoruz. Tüm sağlık emekçilerini bu pankartın ardında olmayı istediğini gözlemliyoruz ancak idareciler baskı yapıyor bunu da biliyoruz" dedi.

“Pandemi döneminde yeterli ve dengeli beslenme olanakları tamamen ortadan kalkmıştır”

Sağlık emekçilerinin ortak basın açıklamasını ise SES Bakırköy Eş Başkanı Nezahat Altınsoy Özen yaptı. Özen, “Sağlık hizmeti üretimde önemli rol oynayan çalışanların sağlığı ve iş güvenliği; yaptıkları işe göre gerekli besinleri; miktar ve kalite olarak yeterince almaları ile mümkündür. İyi beslenemeyen çalışanların sağlığı bozulmakta, iş kazası riski artmakta, üretim, verimlilik ve performansları önemli ölçüde azalmaktadır. Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin iş yerlerinde yeterli ve dengeli beslenmesi en temel çalışma haklarından olmasına rağmen bu hakları yıllarca gasp edilmiş ve pandemi döneminde yeterli ve dengeli beslenme olanakları tamamen ortadan kalkmıştır” diye konuştu.

Sağlık emekçilerinin hastane yemeklerine ilişkin talepleri

Yağmurun hızlanması üzerine Şengül açıklamayı yarıda keserek, taleplerini şöyle sıraladı:

"- Toplu iş sözleşmeleri çerçevesinde "iş yerinde verilen yemekler çalışanların çalıştıkları işe göre gereksinim duydukları enerjinin yarısını karşılayacak yeterlilikte olmalıdır" kuralına uygun düzenlenmelidir.

- Çalışanlara iş yerinde sağlanması gereken bu enerjinin tamamını içeren yemekler/ yiyecekler tek bir öğünde genellikle öğle yemeğinde sunulmamalıdır.

- Kaliteli beslenme koşullarının sağlanması için; yemeğin miktarında yeterlilik, çeşitlilik, öğün sayısı ve öğünlere dağılımda denge, sübjektif yüksek besin değeri korunumu, yüksek hijyenik kalitenin sağlanmasına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.

- Özellikle ağır ve tehlikeli işlerde çalışanlar için yüklü enerjinin tek bir öğünde verilmemesine dikkat edilmeli; iş yerinde işçilere verilmesi gereken beslenme hizmeti en az bir ara öğüne de paylaştırılmalıdır.

- Bazı özel birimlerde çalışanlara, bazı besin öğeleri normal gereksinmeye ek olarak verilmelidir. Sadece karın doyurucu değil, sosyal ve psikolojik tatmin sağlayan, eğitici ve çalışanların beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Çok şey istemiyoruz aslında, çalışırken hak ettiğimizi değeri, kaliteli yeterli ve dengeli beslenmeyi istiyoruz. Yani en temel biyolojik ihtiyacımızın karşılanmasını istiyor ve bu konudaki ısrarımızdan ve mücadelemizden vazgeçmiyoruz." (ANKA)

Gündem