Sahte ilaç sınır aşmış: Dünya Sağlık Örgütü ‘acil’ koduyla uyarmış

Sahte ilaç sınır aşmış: Dünya Sağlık Örgütü ‘acil’ koduyla uyarmış
Türk şirketler kaynaklı sahte ilaç skandalının tüm dünyaya yayıldığı, Dünya Sağlık Örgütü’nün bu nedenle 2020 yılında Avrupa ve Amerika kıtalarındaki ülkeleri ile Pasifik ülkelerini “acil” koduyla uyardığı ortaya çıktı. Uyarının, üç Türk firması tarafından satılan üç ayrı ilaca ilişkin yapıldığı belirlendi.

Sahte ilaç iddialarının bir ilaç ve sadece Türkiye ile sınırlı olmadığı ortaya çıktı. Dünya Sağlı Örgütü’nün, 3 Türk firmanın sattığı 3 ilacın daha sahte olduğunu tüm Avrupa ve Amerika kıtalarındaki ülkeler ile Pasifik ülkelerini “acil” koduyla duyurduğu belirlendi.

Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Murat Ağırel bugünkü yazısında, sahte ilaç skandalı ile ilgili yeni bilgiler aktardı. Ağırel’in yazısında, İsviçre İlaç Denetim Kurumu’nun (SWISSMEDIC) resmi sayfasında üç Türk ecza deposu hakkında da sahte ilaç bilgisi yer aldığı ve bu firmaların, üç ilacı yurt dışına satmalarının İsviçre tarafından yasaklandığı belirtildi. Yazıda, Brezilya Sağlık Düzenleme Kurumu ANVISA’nın da SWISSMEDIC’e, Brezilya’nın üç Türk toptancıdan tüm tıbbi ürün ithalatını askıya aldığı bilgisini verdiği belirtildi. Üç firmanın isimleri şöyle aktarıldı: Ankara Türkeli Ecza Deposu, Poros İlaç ve Karen İlaç Ecza deposu.

Ağırel’in yazısındaki bilgilere göre sahte çıkan ilaçlar da Defibrotide (parti 0126), Soliris (parti 1000706, 1003254) ve Harvoni (parti 22VMYA12, 61264902) olarak yer aldı ve bunların Türkiye’den Brezilya’ya ihraç edildiği belirtildi.

Yazıda, Soliris isimli ilacın partilerinden birinin Türkiye’deki Karen İlaç Ecza Deposu’ndan İsviçreli bir toptancı tarafından temin edildiği ve bu yolla Brezilya’ya satıldığı vurgulandı.

Ağırel’in yazısında Dünya Sağlık Örgütü’nün bu gelişmelerin ardından Avrupa ve Amerika kıtaları ile Pasifik ülkelerine sahte ilaçlarla ilgili “acil” kordu uyarı yazısı gönderdiği bilgisi aktarıldı.

Gündem