Şamil Tayyar: Tüm vekiller temmuzdaki yüzde 40 zamdan vazgeçsin

Şamil Tayyar: Tüm vekiller temmuzdaki yüzde 40 zamdan vazgeçsin
AKP MKYK Üyesi Şamil Tayyar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tartışma yaratan maaş zammından vazgeçme önerisi üstünden CHP'ye yüklenerek tüm vekillerin temmuzdaki yüzde 40 zamdan vazgeçmesini önerdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın tartışma yaratan maaş zammından vazgeçmek için TBMM'ye çağrı yapmasının ardından, AKP MKYK Üyesi Şamil Tayyar CHP'ye yüklendi. Tayyar, Erdoğan'ın aldığı zammı eleştiren CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek " Cumhurbaşkanımız resti çekti, sıra Kılıçdaroğlu’nda. Kılıçdaroğlu ve tüm vekiller de Temmuz’daki %40 zamdan (16 bin lira) vazgeçsinler" dedi.

Tayyar, Twitter hesabından peş peşe yaptığı paylaşımlarda şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanımız resti çekti, sıra Kılıçdaroğlu’nda. Kılıçdaroğlu ve tüm vekiller de Temmuz’daki %40 zamdan (16 bin lira) vazgeçsinler. Kanuna ek madde konsun, vekil maaşları memur değil Cumhurbaşkanı maaşına endekslensin. Fedakarlık topyekun olsun. Haydi Meclis göreve.

Cumhurbaşkanı maaşı yılbaşında %14.4 arttı, Temmuz artışından da feragat etti. Kılıçdaroğlu, Özgür Özel dahil tüm vekillerin maaşları, memur maaşına endeksli olduğu için yılbaşında %30.5 zamdan yararlandılar, Temmuz’da da %40 zam alacaklar. Kümülatif artış %83. Ayıp değil mi?

Memur kökenli veya askerliğini yedek subay olarak yapmış veya 2008’den önce seçilmiş vekillerin emeklileri için de yol bulunmuş. Eski bir kanunu yorumla bu statüdeki emekli vekiller Cumhurbaşkanı değil memur maaş zammından yararlandırılmış. Kümülatif %83. Bu oyunu da bozalım.

Gölge boksuna, arkadan dolanmaya gerek yok. Hakkınızsa savunacaksınız, değilse almayacaksınız. Cumhurbaşkanımız gibi açık ve net olacaksınız."

YÜZDE 40.4 ZAM TARTIŞMA YARATMIŞTI

Söz konusu tartışma, Erdoğan'ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu ek bütçeyle kendine yüzde 40,4 oranında zam istediğinin ve bu zamla maaşının 141 bin 453 TL’ye yükseleceğinin ortaya çıkmasıyla patlak vermişti.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel "Cumhurbaşkanı'nı etkileyen ekonomik kriz asgari ücretliyi etkilemiyor mu? Asgari ücretli 4.253 TL'ye mahkum mu kalacak?” tepkisini gösterirken, AKP cephesinden bu zammın emekli milletvekillerine zam yapılabilmesi için yasal olarak gerektiği belirtilmişti.

ERDOĞAN NE DEDİ?

Erdoğan da son olarak kabine toplantısından sonra yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanı maaşı üzerinden fırtına kopartarak ülkenin ve milletin menfaatlerine olan ek bütçeyi karalamak isteyenlere de bir çift söz söylemek istiyorum. Özellikle Bay Kemal, yandaşı ve taifesine... Bu sözlerim özellikle onlaradır" diyerek şöyle konuşmuştu:

*Bizim sistemimizde Cumhurbaşkanı maaşı aynı zamanda emekli milletvekilleri ve eski Cumhurbaşkanları ile merhum Cumhurbaşkanlarının hak sahiplerine yapılan ödemelerin de göstergesidir. Mesela sayın Kılıçdaroğlu’nun aldığı iki maaştan biri olan emekli milletvekili maaşı Cumhurbaşkanı ödeneğine endekslidir.

Yol açacağı mağduriyetler sebebiyle maaşımızla ilgili bir tasarrufta bulunmamız mümkün olmuyordu. Ancak son ek bütçe görüşmelerinde muhalefet tarafı işi öyle zıvanadan çıkardı ki artık mu mihneti daha fazla taşımamız mümkün değildir.

Bunun için buradan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne bir çağrıda bulunmak istiyorum. Ek bütçenin genel kuruldaki görüşmelerinde Cumhurbaşkanlığı ödeneğiyle ilgili maddenin kanun metninden çıkartılmasını talep ediyorum.

'BAŞKA BİR FORMÜLE GÖRE DÜZENLENMESİ YERİNDE OLACAK'

*Sayın Kılıçdaroğlu başta olmak üzere bu sebeple hiç kimsenin mağduriyete uğramaması için de gündeme gelecek ilk kanun teklifinde emekli milletvekillerinin maaşının başka bir formüle göre düzenlenmesi yerinde olacaktır.

Böylece sayın Kılıçdaroğlu’nun almış olduğu iki maaş Cumhurbaşkanı maaşını geçmiş olacağı için İnşallah kendisi bu konuyu yalan yanlış bilgilerle tekrar gündeme getirip de kamuoyunu boşu boşuna meşgul etmez. Ülkenin onca meselesi arasında vatandaşlarımın karşısına bu tarz bir konuyla çıktığım için de sizlerden helallik diliyorum." (Kısa Dalga)

Gündem