Samsun'da emeklilerden maaş zammı protestosu

Samsun'da emeklilerden maaş zammı protestosu
Samsun’da emekliler, maaşlarına yapılan yüzde 25’lik zammı protesto etti.

DİSK’e bağlı Emekli-Sen Samsun Şubesi üyeleri, dün akşam Atatürk Müzesi önünde toplanarak emekli maaşlarına yapılan yüzde 25’lik zamma tepki gösterdi. Emeklilerin eylemine CHP Samsun Milletvekili Murat Çan da destek verdi.

Emekli-Sen Samsun Şubesi Başkanı Arif Kutlu, burada yaptığı açıklamada, TÜİK'in açıkladığı enflasyon rakamlarının ne işçinin ne memurun ne de emeklinin yaşam gerçekliğini yansıttığını söyledi.

"Bu oran, bilimsel değerlendirmelerden tümüyle uzaktır" diyen Kutlu, resmi enflasyon ile gerçek enflasyon arasındaki derin farkın, yoksulluğun derinleşmesine neden olduğunu ifade etti.

"Emeklilerin zamlı maaşı dahi açlık sınırının altında"

Kutlu, "Artık eskiyen ve anlamını tümüyle yitirerek boş bir vaat haline gelen 'Emeklilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz' söylemlerinin ardında milyonların açlık sınırının altında yaşam mücadelesi verdiği bir ekonomik ortam bulunmaktadır. Bu koşullarda emekliler için yüzde 25 zam, zammın kelime anlamının aksine, akıllara boş buzdolaplarını, alınamayan ilaçları, karşılanamayan kira ve faturaları getirmektedir. Bugün açlık sınırı 10 bin 373 TL, yoksulluk sınırı 33 bin 789 TL iken emeklilerin büyük çoğunluğunun maaşlarının zamlı halinin dahi açlık sınırının katbekat altında kalacağı açıktır" diye konuştu.

Kutlu, şöyle devam etti:

"Emek gelirlerine ve emekli maaşlarına yapılan zamların henüz vatandaşların ceplerine girmeden buharlaşması ülkenin normali haline getirilmişken vergi ve harçlarda fahiş oranlarda zamlara gidilmesi, en temel tüketim maddelerine erişmenin lüks halini almasına neden olacaktır. Ülkemiz, asgarinin altında yaşam koşullarının ortalamayı yansıttığı, devletin adeta bir işletme mantığıyla hareket ederek emek gelirlerini ve emekli maaşlarını kısmaya yönelik uygulamaları sürekli hale getirdiği, emeklilerin yaşam hakkının tanınmadığı bir ülke görünümündedir. Bu şartlar altında emeklilere düşen, tüm talep ve haklarını daha güçlü savunmak, örgütlenmek ve mücadele etmektir." (ANKA)

Gündem