Sanat eserine yağlı boya: Madenci anıtı sarı – maviye boyandı

Sanat eserine yağlı boya: Madenci anıtı sarı – maviye boyandı
AKP’li belediyenin bulunduğu Kozlu’da bulunan ve madencilerin 1991’deki “Büyük Madenci Yürüyüşü”nü simgeleyen madenci anıtının sarı ve mavi renklerle boyandığı ortaya çıktı. Anıtı yapan Heykeltıraş Metin Yurdanur boyamaya tepki gösterirken, Belediye Başkanı ile görüşemediğini söyledi.

Maden işçilerinin 1991’deki “Büyük Madenci Yürüyüşü”nü simgeleyen ve Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde bulunan Madenci Anıtı’nın, mavi ve sarıya boyandığı ortaya çıktı. Boyama işleminden AKP’li Kozlu Belediyesi’ni sorumlu tutan ve işleme tepki gösteren anıtın heykeltıraşı Metin Yurdanur Belediye Başkanı Ali Bektaş’a ulaşamadığını söyledi.

Madenciler, haklarını aramak için dönemin Genel Maden İş Sendikası Başkanı Şemsi Denizer’in öncülüğünde 1991 yılında Zonguldak’tan Ankara’ya “Büyük Madenci Yürüyüşü”nü düzenlemişti. Heykeltıraş Metin Yurdanur o dönemde Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde bir madenci anıtı yapmıştı. Aynı anıtın daha küçük ebatlısı da Ankara’da Olgunlar Sokak girişine dikilmişti Kozlu’daki anıt karışık malzemeden, Olgunlar Sokak’taki anıt da bronzdan yapılmış ve kullanılan malzemenin kendi doğal rengindeydi.

KOZLU’DAKİ ANIT MAVİ VE SARIYA BOYANMIŞ

Kozlu’daki madenci anıtının kendisine sorulmadan, bilgi dahi verilmeden sarı-mavi renklere boyandığını öğrenen Heykeltıraş Metin Yurdanur, madenci anıtının boyanmasını şu sözlerle eleştirdi:

“Kozlu’da yer alan Madenci Anıtı boyanarak tahrip edilmiştir. Anıt heykel tanınmayacak şekilde boyanmış ve bu yolla hem sanat eseri hem de maden emekçileri itibarsızlaştırılmaya çalışılmıştır. Yapılan müdahale ile 5846 sayılı Telif Hakları Kanununa göre eser sahibi olarak haklarım çiğnenmiştir. Bilgim, iznim ve onayım olmadan yapılan bu yanlıştan bir an önce dönülmesini hem kendi adıma hem de canlarını maden ocaklarında yitiren binlerce maden işçisi adına diliyorum.”

Yurdanur, gelişme üzerine Kozlu Belediyesi’ni arayıp Başkan Ali Bektaş ile görüşmek istediğini, ancak görüşemediğini söyledi.

Yurdanur’un Türkiye gibi Ankara’da da birçok eseri bulunuyor. Yüksel Caddesindeki İnsan Hakları Anıtı, Olgunlar Sokaktaki Madenci Anıtı, Kuğulu Park karşısındaki dans eden su perileri, Abdi İpekçi Parkı’ndaki Eller, Yurdanur’un bu eserlerinden bazıları. (ANKA)

Gündem