Sancar: Belki halaylar çekmeyeceğiz ama omuz omuza olacağız

Sancar: Belki halaylar çekmeyeceğiz ama omuz omuza olacağız
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Newroz’un depremin yarattığı büyük yıkım ve acı ortamında karşılandığını, bu nedenle bir şenlik havasında kutlamayacaklarını söyledi.

İstanbul Newroz deklarasyonu, bir otelde HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, HDK Eş Sözcüsü Esengül Demir, Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenlerinin temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısında açıklandı.

Ortak deklarasyonu okuyan HDK Eş Sözcüsü Demir, Newroz’un başta Kürt halkı olmak üzere Ortadoğu ve Mezopotamya halklarının yeniden doğuşunun sembolü olduğunu söyledi.

“Halklarımız binlerce yıldır Newroz’u bu bilinçle kutluyor. Newroz; halkların zalimlere, diktatörlere ve tek adamlara karşı isyan bayrağını yükselttiği mücadele günüdür” diyen Demir, bu yılki Newroz’u depremde hayatını kaybeden yurttaşlara adadıklarını ifade etti.

“Yıkımın sorumlusu AKP-MHP iktidarıdır”

Demir, “Yıkımın ve kaybımızın devasa boyutta olmasının nedeni AKP-MHP iktidarıdır. Bu zorba iktidar 20 yılı aşkın bir süredir hayata geçirilen talancı ve rantçı düzen nedeniyle bu yıkımın sorumlusudur. Kurmuş olduğu inşaat rejimiyle, seçimler öncesi çıkardığı imar aflarıyla, afetlere müdahale için kurulan kurumları arpalığa dönüştürmüş olması nedeniyle bu iktidar suçludur. Depremden sonra halklarımızı kaderine terk eden, günlerce bir tane bile görevliyi gönderemeyen, yurttaşlarımızın enkaz altında donarak hayatını kaybetmesine neden olan bu zorba iktidardan hesap soracağız. Yaptıkları yanlarına asla kar kalmayacak” diye konuştu.

“Newroz meydanları öfkenin umuda dönüştüğü alanlar olacak”

Demir, şöyle devam etti: “Ancak bizler bu zulüm düzenine karşı 2023 Newroz alanlarını mücadele alanlarına dönüştüreceğiz. Amed’den İstanbul’a, Aydın’dan Kars’a, İzmir’den Antalya’ya, Ankara’dan Hakkari’ye kadar her yerde bu iktidara meydan okuyacağız. Newroz meydanları öfkenin umuda dönüştüğü alanlar olacak. Bu yılki Newroz, günümüzün zalim Dehaklarını tarihin çöp sepetine atma Newrozu olacak. Demirci Kawalar AKP-MHP faşist iktidarını yıkacak. 2023 seçimlerinde emek, özgürlük ve demokrasi güçleri bu tekçi iktidarı yenecek. 2023 Newrozu umudun adresine işaret edecek. Hep birlikte mücadele edeceğiz, hep birlikte kazanacağız.”

“Depremde açığa çıkan toplumsal birlik ve dayanışma ruhuyla Newroz alanlarına akıp yitirdiğimiz canları anmak, baharı toplumsallaştırmak, Newroz ateşi etrafında adaletin ve barışın sesini haykırmak için, ‘Her der Newroz, Her dem Azadî’ ve ‘Newroz Ateşiyle Özgürlüğe’ şiarıyla kutlayacağımız 2023 Newrozuna tüm halklarımızı davet ediyoruz.”

Sancar: Belki halaylar çekmeyeceğiz ama omuz omuza olacağız

Daha sonra söz alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Newroz’un depremin yarattığı büyük yıkım ve acı ortamında karşılandığını, bu nedenle bir şenlik havasında kutlamayacaklarını söyledi.

Sancar, “Newroz’u yas ve dayanışma ruhuyla, yeniden inşa ve ayağa kalkma umuduyla kutlayacağız ve karşılayacağız. Bu Newroz, bizler için tarihi bir dönemeçte yeni yaşamı inşa etmenin de sesini yükselteceğimiz bir imkan olacaktır. Newroz’u, Newroz ateşini demokratik dönüşümün ve büyük barışın yolunu aydınlatan bir ışık olarak taşıyacağız. Belki halaylar çekmeyeceğiz ama omuz omuza duracağız. Belki sesimizde şarkılar olmayacak ama umudun cesaretin ve kararlılığın ışığı olacak. O nedenle bu Newroz yaraları hep birlikte sarma, enkazı hep birlikte kaldırma ve yeni yaşamı hep birlikte inşa etme yolunda buluşmanın Newroz’u olacaktır” dedi.

“Toplumu enkaz altında bıraktı”

“Bu iktidar ülkeyi karanlığa gömmüştür, toplumu enkaz altında bırakmıştır. İktidarın yarattığı bu büyük acı ve yıkımın hesabını mutlaka hep birlikte sormak zorundayız” diyen Sancar, şöyle devam etti:

“Şimdi Newroz bu yıkımı onarmanın, bu enkazı kaldırmanın ve bu düzeni değiştirmenin imkanlarını en geniş şekilde ortaya koyacağımız bir gün olmalıdır. Yastayız acılıyız ama aynı zamanda öfkeliyiz. Değiştirme konusunda kararlıyız. Bu kararlılığı bütün toplum kesimlerinden her insana ve bireye bir çağrı olarak da dile getirmek istiyoruz.” (Kısa Dalga)

Gündem