Şanlıurfa'da mahallelilerin elektriksiz bırakılması Meclis gündeminde

Şanlıurfa'da mahallelilerin elektriksiz bırakılması Meclis gündeminde
DEDAŞ'ın Viranşehir’de altı mahalleyi elektriksiz bırakması Yeşil Sol Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan tarafından Meclis gündeminde taşındı. Ömer Öcalan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a soru önergesi verdi. Öcalan, "Bölge halkının içme ve temizlik gereksinimleri için civar köylerden su taşımak zorunda bırakılması kabul edilir ve sürdürülebilir bir yaklaşım mıdır?" diye sordu.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ), tepkilere rağmen Şanlıurfa’da toplu elektrik kesintilerini sürdürüyor. Viranşehir’e bağlı kırsal Başaran, Gögerli, Kaşıklı, Samanlı, Süleymaniye ve Zümrüt mahallelerinde günlerdir elektrik yok. Bazı abonelerin sulama borcunu ödeyememesi nedeniyle altı mahallede tüm abonelerin elektriği kesilirken, mahallelere elektrik olmadığı için su da verilemiyor.

Artı Gerçek'in dün gündeme getirdiği kesinti Meclis gündemine taşıyan Yeşil Sol Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Bayraktar'a 6 soru yöneltildi

Önergesinde, bölge sakinlerinin toplu elektrik kesintilerinden dolayı yaşadığı mağduriyetlere yer veren Öcalan, Bakan Bayraktar’a şu soruları yöneltti:

* Borcunu ödemeyen mahalle-köy sakinlerinden dolayı bütün mahalle-köyün elektrikleri kesildiği doğru mudur?

* Daha önce de basına düşen, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin (DEDAŞ) tarlalardaki trafoları söktüğü iddiası doğru mudur? Trafoların sökülmesi hukuka uygun mudur?

* Viranşehir’e bağlı kırsal Başaran, Gögerli, Kaşıklı, Samanlı, Süleymaniye ve Zümrüt mahallelerinde yaklaşık altı gündür elektriklerin aralıksız bir şekilde kesik olduğu ve elektrik kesintilerinin gerekçesinin ise tarımsal sulama yapanların borçlarından kaynaklandığı belirtilmiştir. Tüm bu köylerin elektrik borcu ne kadardır? Bu borcun ne kadarı tarımsal üretimden kaynaklı elektrik borcudur?

'Kamu kurumları sorumlu olacak mı?'

* Borcunu ödemeyen vatandaş için uygulanan bu yöntemle borcunu düzenli ödeyen vatandaşın da mağdur edilmesi uygun mudur?

* Elektrik kesintisinin bir cezalandırma aracına dönüştürülmesi ve yurttaşların karşı karşıya getirilmesi pahasına adı geçen mahalle ve köylerde yaşayanları toplu olarak cezalandırmaktan kaynaklı ortaya çıkabilecek telafisi mümkün olmayan durumlardan kamu kurumları sorumlu olmayacak mıdır? Bakanlığınızın konu ile ilgili çözümü var mıdır? Nedir?

* DEDAŞ’ın bu uygulamasıyla suların da kesintiye uğraması nedeniyle, binlerce insan ve hayvanın susuz kalması, bölge halkının içme ve temizlik gereksinimleri için civar köylerden su taşımak zorunda bırakılması kabul edilir ve sürdürülebilir bir yaklaşım mıdır?” (Kısa Dalga)

Gündem