Savaşa yatırım yapanlar iki haftada servet sahibi oldu

Savaşa yatırım yapanlar iki haftada servet sahibi oldu
Silah tekellerinin hisselerindeki değişimleri gazeteci Fatih Polat analiz etti.

Evrensel gazetesi yazarı Fatih Polat 7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin çatışması sonrası silah tekellerinin kârlarına odaklanan bir yazı kaleme aldı.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin en çok okunan gazetelerinden Global Times’ın, ABD’nin savunma şirketlerinin İsrail-Filistin çatışmasından büyük kâr elde edebileceklerini yazdığını aktarmıştı.

“Eğer herhangi bir grubun çatışmadan faydalanacak ve şiddetten kâr elde edecekler varsa, bu muhtemelen ABD’li savunma sanayi şirketleri olacaktır” ifadelerine yer veren Global Times, Amerikalı silah üreticileri Lockheed Martin ve Northrop Grumman’ın hisselerinin değerindeki artışa dikkat çekerek, Ortadoğu’daki gerilimin artmasıyla birlikte bu şirketlerin hisselerinin önemli ölçüde arttığını aktardı.

Polat bu saptamalar ışığında Biden’ın saldırılar sürerken İsrail’e giderek Netanyahu ile kucaklaşmasını bir de bu açıdan okumak gerektiğini söyledi.

"Bir; ABD’nin bölgesel hesapları bakımından çıkan yeni imkanlar, iki; ABD’li silah devlerinin akan kanla artan kârları ve borsada yükselişe geçen hisseleri açısından."

Polat Biden’ın Kongre’den, 75,3 milyar doları Ukrayna ve İsrail’e askeri yardımlar için kullanılacak 105 milyar dolarlık ek bütçe istediğini de hatırlattı.

Polat, ABD’li iki silah üreticisinin İsrail-Filistin savaşı sürecinde, 6 Ekim ile haftanın son işlem günü olan 20 Ekim Cuma günü arasındaki hareketlerine de baktığında hisselerin hareketleri gelişmeyi şöyle aktardı:

ABD’li silah devlerinin hisseleri uçtu

"Lockheed Martin hissesi borsada 6 Ekim’de 400.73 USD ile işlem görürken, ilk saldırının olduğu 7 Ekim’de sert bir yükselişe geçerek, 9 Ekim’de 436.53 USD’ye yükseldi. İsrail’in saldırılarının yoğunlaştığı, ABD ve İngiltere’nin İsrail’e açık destek verdiği ve savaşın etkilerinin bölgesel karakter kazanabileceği endişelerinin hakim olduğu döneme denk gelen 19 Ekim’de ise hisse 449.18 USD’ye kadar yükseldi. Bu sert yükselişin ardından haftanın son işlem günü olan 20 Ekim’de ise bir kâr realizasyonunun ardından hisse haftayı 444.17 USD ile kapattı.

Northrop Grumman ise 6 Ekim günü 423.24 USD ile fiyatlanırken 7 Ekim’in ardından sert bir yükselişle 9 Ekim’de 471.61 USD’yi buldu. Bir önceki haftanın son işlem günü olan 13 Ekim Cuma gününü 490.15 USD ile kapatan hisse, bu sert yükselişin ardından son bir haftada bazen yükselişler bazen kâr satışlarıyla devam ederek haftanın son işlem günü olan 20 Ekim’i 485.70 USD ile kapattı.

Bu sadece silah tekellerinin kârlarını katladıkları anlamına gelmiyor, diğer birçok sektör hisselerinde çeşitli nedenlerle düşüşler yaşanırken savaşa yatırım yapanların iki haftalık bir dönemde servet sahibi oldukları anlamına da geliyor." (Kısa Dalga)

Gündem