Savcılık Ankara'daki Gezi davasında mütalaayı değiştirdi

Savcılık Ankara'daki Gezi davasında mütalaayı değiştirdi
Ankara'daki Gezi eylemlerine ilişkin davada 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçlamasıyla bir sanığa ceza, 25 sanığa beraat isteyen savcılık, mütaalayı değiştirdi ve tüm sanıklar için bu suçtan ceza istedi.

Ankara’daki Gezi eylemleri nedeniyle 26 sanık hakkında 2016 yılında dava açılmıştı. Ankara 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savcı 2020 yılında esasa ilişkin görüşünü açıklamıştı. Savcı sanıkların “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “terör örgütünün propagandasını yapma”, “görevi yaptırmamak için direnme”, “devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama” ve “mala zarar verme” suçlarından cezalandırılması talep edilmişti. Bir sanığın “silahlı terör örgütü üyeliği” suçundan hapsi istenirken, diğer 25 sanık için bu suçlamadan beraat talep etmişti.

“ÖRGÜT TALİMATIYLA HAREKET ETTİLER”

Mahkeme, yargılama sürecinde sanıkların HTS kayıtlarını aldırarak bilirkişi incelemesi yaptırdı. Duruşma savcısı, dosyaya gelen bilirkişi raporunun ardından 22 Nisan’da ek mütalaasını sundu.

Ek mütalaada sanıkların, terör örgütüne mensup oldukları, terör örgütlerinin maksadı ve talimatları doğrultusunda sürekli, çeşitli ve yoğun olarak eylem ve faaliyetlerde bulundukları savunuldu.

Sanıkların tamamına, “yargılandıkları diğer sanıklarla suça konu tarihlerdeki birlikteliklerini teyit eder mahiyetteki iletişim/baz kayıtları, pek çok farklı tarihlerde eylemlerin gerçekleştiği Kızılay bölgesinde bulunmaları” gerekçesiyle “silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan da ceza verilmesi talep edildi.

Savcı, mütalaasında eylemlerle ilgili şu tespitlere yer verdi:

“PKK/KCK, DHKP/C, TKP/ML-TİKKO ve MLKP gibi silahlı terör örgütleri ile marjinal gruplar, Gezi Parkı’nın bir kısmına yapılması planlanan Taksim Kışlası’nı engelleme bahanesiyle başlatılan ve günlerce devam eden eylemleri kendi propaganda platformuna dönüştürdü.”

“Çeşitli sol terör örgütleri tarafından çok sayıda kanuna aykırı gösteri düzenlendi, göstericilerin uyguladıkları şiddetten dolayı çok sayıda kamu görevlisi ve sivil şahıs yaralandı.”

“Gerçekleştirilen eylemler sonucunda insanların hayat, seyahat, ulaşım, sağlık gibi kişisel hakları engellendi, kamu düzeni ve güvenliği tehdit edilir hale geldi.”

Gündem