Savunma bakanı, İsveç'e NATO onayı için Üçlü Muhtıra'yı işaret etti

Savunma bakanı, İsveç'e NATO onayı için Üçlü Muhtıra'yı işaret etti
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İsveç'in de Üçlü Muhtıra'daki taahhütlerini yerine getirmesi halinde Finlandiya gibi NATO üyesi olabileceğini söyledi.

Finlandiya ve İsveç, doğusundaki Rusya tehdidine karşı tarafsızlık politikasını terk ederek NATO'ya üye olmak istemişti.

Finlandiya, Türkiye'nin de onayının ardından NATO'ya kabul edilmişti.

PKK'yla mücadele konusunda yeterince adım atmamakla eleştirilen İsveç için halen Ankara'dan onay çıkmadı.

İsveç'e 'muhtıra' şartı

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Belçika'nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı'nda Türk gazetecilere konuştu.

Güler, NATO Savunma Bakanları Toplantısı kapsamında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in yanı sıra ABD, Birleşik Krallık, Estonya, Litvanya, Yunanistan, Fransa ve Hollanda'nın savunma bakanlarıyla görüştüğünü kaydetti.

Bakan, görüşmelerde NATO gündemindeki konular ve ikili ilişkiler açısından önem arz eden diğer hususları ele aldıklarını belirterek "İkili görüşmelerimizde, NATO’nun 'Açık Kapı Politikası'nı desteklediğimizi ve İsveç’in de Üçlü Muhtıra’da kayıtlı taahhütlerini somut şekilde yerine getirmesi halinde Finlandiya gibi NATO üyesi olabileceğini müttefiklerimize beyan ettik" diye konuştu.

Üçlü Muhtıra nedir, ne taahhüt edildi?

Türkiye, Finlandiya ve İsveç, 28 Haziran 2022'de İspanya'daki NATO Madrid Zirvesi'nde 'Üçlü Muhtıra' imzalamıştı.

Muhtıradaki taahhütler şöyleydi:

- Terörizmle, örgütlü suçlar ve diğer ortak sınamalarla mücadelede
mutabakat temelinde işbirliğini geliştirmek için kolluk kuvvetlerini ve istihbarat kuruluşlarını da içeren her düzeyde hükümetlerarası
yapılandırılmış bir diyalog ve işbirliği mekanizması tesis edeceklerdir.

- Finlandiya ve İsveç, ilgili NATO belgelerinin ve politikalarının
hükümleriyle uyumlu biçimde terörizmle mücadeleyi kararlılık ve azim içinde yürütecek ve yerel mevzuatlarını bu doğrultuda güçlendirmeye yönelik gerekli tüm adımları atacaklardır.

- Finlandiya ve İsveç, Avrupa İade Sözleşmesi’yle uyumlu biçimde,
Türkiye tarafından sağlanan bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak
Türkiye’nin terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini
ivedilikle ve bütün boyutlarıyla işleme koyacak ve Türkiye’yle iade ve güvenlik işbirliğini geliştirmek için gerekli ikili ahdî düzenlemeler yapacaklardır.

- Finlandiya ve İsveç, 5. paragrafta kayıt altına alındığı çerçevede, PKK terör örgütünün ve bütün uzantıları ile iltisaklı kuruluşlarının ve paravan örgütlerinin para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerine yönelik soruşturma başlatacak ve bunları yasaklayacaklardır.

- Türkiye, Finlandiya ve İsveç dezenformasyonla mücadele edeceklerini taahhüt edecek ve yasalarının, Türkiye’ye yönelik şiddeti kışkırtan faaliyetler dahil olmak üzere, terör örgütlerinin propagandası amacıyla istismar edilmesini engelleyeceklerdir.

- Finlandiya ve İsveç, silah ihracatına dair mevzuatlarının Müttefiklere yönelik yeni taahhütleri mümkün kılmasını ve NATO’daki üyelik statüleriyle mütenasip olmasını temin edeceklerdir.

- Finlandiya ve İsveç, Türkiye’nin askeri mobilite konusundaki PESCO projesine katılımı dahil olmak üzere, Türkiye ve diğer AB üyesi olmayan Müttefiklerin Avrupa Birliği’nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası’nın mevcut ve müstakbel girişimlerine mümkün olan en geniş şekilde dahil edilmesine destek vereceklerdir. (Kısa Dalga / DHA)

Gündem