Sayıştay raporunda İZBAN’ın ana hizmet binasının ruhsatsız olduğu oryaya çıktı

Sayıştay raporunda İZBAN’ın ana hizmet binasının ruhsatsız olduğu oryaya çıktı
Sayıştay raporuna göre, İZBAN'ın Çiğli’de bulunan ve şirket tarafından ana hizmet binası ve tamir atölyesi olarak kullanılan yapının yerin ruhsatı ile yapı kullanım izin belgesinin olmadığı tespit edildi.

Sayıştay Başkanlığı, İzmir Banliyö Taşımacılığı Sistemi Ticaret Anonim Şirketi’nin (İZBAN) 2022 yılı raporunu açıkladı. Raporda, Çiğli’de bulunan ve şirket tarafından ana hizmet binası ve tamir atölyesi olarak kullanılan yapının yapı ruhsatı ile yapı kullanım izin belgesinin olmadığı tespit edildi.

Kira ve protokol yok

T24'ten Cengiz Anıl Bölükbaş'ın haberine göre raporda, yapılan incelemede 105 bin 960 metrekarelik arsanın mülkiyetinin hazineye ait olduğu ve 2010 yılından itibaren herhangi bir kira vb. ilişki kurulmadan kullanıldığı aktarılırken, 2021 yılında hazine tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesine tahsis edildiği ancak tahsisten sonra İZBAN’ın kullanımı için kira, protokol vb. sözleşme imzalanmadığı belirtildi.

'Her an tahliye edilebilir ve yıkılabilir'

Raporda, şirketin merkez binasının bulunduğu arsanın şirkete ait olmadığına, gerekli satış, tahsis ve devir işlemlerinin yapılmadığına ve yapının İmar Kanunu hükümlerine aykırı yapıldığına dikkat çekildi. Söz konusu yapının her an tahliye edilmesi ve yıkılması gibi riskleri beraberinde getirdiği ve hizmet binasının muhasebe kayıtlarına alınamamasına sebebiyet verdiği belirtilen raporda şu ifadelere yer verildi:

Başvuru gerekli

"Şirket tarafından kullanılan taşınmazın muhasebe kayıtlarına alınabilmesi için gerek Milli Emlak gerekse Büyükşehir Belediyesi ile görüşülmek suretiyle taşınmazın kullanımının yapılacak sözleşme ile İZBAN’a devredilmesi, ayrıca taşınmazın kullanım izninin ve ruhsatının da gerekli birimlerce alınması için başvuruların yapılması gerekmektedir." (Kısa Dalga)

Gündem