Sayıştay raporundan sonra görevden alınan genel müdür, 7 yıl sonra aynı göreve atandı

Sayıştay raporundan sonra görevden alınan genel müdür, 7 yıl sonra aynı göreve atandı
Sayıştay’ın tespit ettiği usulsüzlüklerin ardından 2016 yılında GESTAŞ Genel Müdürlüğü görevinden alınan Hasan Yürükçü, 7 yıl sonra yeniden aynı kuruma genel müdür olarak atandı. Sayıştay, 2015 yılına ait denetimde 27 milyon dolarlık gemi kiralamasında, yönetim kurulu kararı bulunmaksızın, yüklenici firmaya imtiyaz tanındığını ve kurumun zarara uğratıldığını tespit etmişti.

Çanakkale bölgesindeki iskeleler ve deniz ulaşımının özelleştirilerek Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nden Çanakkale İl Özel İdaresi’ne devriyle 2006 yılında kurulan GESTAŞ’ta son yapılan atama dikkat çekti.

T24’den Eray Görgülü’nün haberine göre, Çanakkale İl Özel İdaresi şirketi olan GESTAŞ’ta Sayıştay’ın denetim raporundan sonra görevden alınan Hasan Yürükçü, 7 yıl sonra yeniden GESTAŞ’da yeniden Genel Müdür olarak görev aldı.

2015 yılında kurumun mali hesaplarını inceleyen Sayıştay, kurumda temsil ve ağırlama harcamalarına dikkat çekmişti. Şirketin bir yılda 4 milyon 777 bin TL’lik faaliyet konusu dışında temsil ve ağırlama harcaması yaptığını belirten Sayıştay denetçileri, bunun yanında 27 personelin Vali Konağı, İl Genel Meclisi, İl Özel İdaresinde görevlendirildiği tespitinde bulundu.

Öte yandan Sayıştay raporuna göre bu personele hizmetli, bahçıvan, İl Genel Meclisi Başkanının şoförü ve sekreteri gibi görevler verildiği ortaya çıktı.

Genel Sekreter, AKP’den vekil oldu

Sayıştay raporunda İl Özel İdaresi Genel Sekreterinin de yakıt giderlerinin şirket tarafından karşılandığı belirtildi. Bu arada yakıt giderleri karşılanan Genel Sekreterin, bu dönem AKP’den Çanakkale Milletvekili seçilen Ayhan Gider olması da dikkat çekti. Rapora ayrıca birçok kişi ve kuruma ait aracın, hizmetlerden ücretsiz yararlandırıldığı ve kurumun 1 milyon 45 bin TL zarara uğratıldığı tespit edildi.

Raporda, “Şirketin 2015 yılı dönem net karının 4 milyon 340 bin 973 TL olduğu düşünüldüğünde toplam 6 milyon 788 bin 920 TL faaliyet konusu dışında harcamanın yapılmasının şirket mali dengesini bozduğu ve yatırım yapma imkanını kısıtlamasına neden olduğu değerlendirilmektedir” ifadesi yer aldı.

Yaklaşık 28 milyon dolarlık kiralama ihalesinde, gemiler bir buçuk yıl sonra teslim alınmış

Raporda ayrıca yönetim kurulu kararları bulunmadan yapılan 27 milyon dolarlık iki adet gemi kiralama işinde kurumun zarara uğratıldığı tespitinde bulunuldu. Yapılan işlemle ilgili raporda şu ifadeler yer aldı:

“2009 yılında 10 yıl süreli 2 adet geminin kiralanması için 27 milyon 922 bin 500 dolar bedel ile sözleşme imzalamıştır. Sözleşme kapsamında birinci gemi 450 gün sonra ikinci gemi ise 540 gün sonra teslim alınmıştır. Dolayısıyla gemiler sözleşme imzalanmasından sonra yüklenici firma tarafından yaptırılmış olup şirketin yatırım amaçlı bir bütçesi olmadığı için böyle bir uygulamaya gidilmiştir. Konuya yetki açısından bakıldığında yukarıda yer alan giderlerin ödenebilmesi için ayrıca Genel Kurul ya da yönetim kurulu kararlarının da bulunması gerekmektedir. Ancak söz konusu harcamaların büyük bir kısmında yetkili şirket organlarının kararları da bulunmamaktadır.

“Sonuç olarak yukarıdaki hususlar birlikte değerlendirildiğinde şirket yönetiminin kamu kurumları ile mali kaynaklarını olumsuz etkileyecek bir şekilde ilişki içerisinde bulunduğu ve bu durumun 6102 sayılı kanuna aykırı olduğu yatırım yapma imkanına büyük ölçüde zarar verdiği şirketin kar hesabında azaltıcı etki yaptığı ayrıca dışarıda başkalarının kullanımında ve hizmetinde bulunan mal ve personel üzerinde şirketinin kontrolünün olmadığı ve personel mevzuatı yönünden büyük risk oluşturduğu görülmektedir.”

Yeniden genel müdür olarak atandı

Sayıştay’ın, 2015 yılında bu usulsüzlükleri tespit etmesinin ardından Hasan Yürükçü, 2016 yılında görevinden alınmıştı. Mevcut GESTAŞ Genel Müdür Mahir Sevinç’in Milletvekili Genel Seçimleri öncesinde AKP’den Manisa Milletvekili aday adaylığı için istifa etmesinin ardından bu koltuk boş kalmıştı. Yürükçü, Mahir Sevinç’ten boşalan genel müdürlük makamına atanarak, 7 yıl sonra yeniden GESTAŞ genel müdürü oldu. (Kısa Dalga)

Gündem