Sayıştay'dan İBB'ye 'ücretsiz ulaşım' cezası: Zararı İmamoğlu ve meclis üyeleri karşılayacak

Sayıştay'dan İBB'ye 'ücretsiz ulaşım' cezası: Zararı İmamoğlu ve meclis üyeleri karşılayacak
Sayıştay, bazı özel günlerde toplu ulaşımı ücretsiz sunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kanuna aykırı davrandığını ve kamu zararına neden olduğunu ileri sürdü.

Sayıştay Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) bazı özel günlerde halka ücretsiz ulaşım hizmeti sağlamasının "kamu zararına" yol açtığını savundu.

Sayıştay'ın İBB raporunda, ücretsiz ulaşımın sadece 65 yaş üstü yurttaşlar için sağlanabileceği belirtildi.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Sayıştay raporunda, milli ve dini bayramlarda, 6 Ekim İstanbul'un Kurtuluşu ve İstanbul’un fethinin yıl dönümü olan 29 Mayıs’ta, üniversite sınavlarının yapıldığı günler ile okulların açıldığı günlerde ücretsiz ulaşım sağlayan İBB'nin kamu zararına neden olunduğu belirtildi.

Ücretsiz ulaşımın sadece 65 yaş üstü yurttaşlar için sağlanabileceğini ve sadece öğrencilerin indirimli yolculuk yapabileceğini kaydeden Sayıştay, bunun dışındaki ücretsiz ve indirimli yolcu taşıma kararlarının kanuna aykırı olduğunu belirtti.

Zarar İmamoğlu ve meclis üyelerinden tahsil edilecek

Yaklaşık 161 milyon TL’lik kamu zararına imza atıldığını savunan Sayıştay, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, belediye yöneticileri ve ücretsiz ulaşım kararlarını alan İBB Meclis üyelerinden bu zararın tahsil edilmesine karar verdi.

İBB’deki tüm meclis üyeleri Sayıştay’ın kararına itiraz ederken kararın kesinleşmesi halinde 312 meclis üyesinin kişi başı yaklaşık 520 bin TL ödeme yapması gerekecek.

Ücretsiz Anne Kart'ı da kabul etmemişti

Sayıştay daha önce de İstanbul'da ikamet eden 0-4 yaş arası çocuk sahibi annelerin toplu ulaşımdan ücretsiz olarak faydalandığı 'Anne Kart’ı' da mevzuatta aykırı bulmuştu. Sayıştay bu kararın yasaya uygun olmadığını belirterek, denetim raporunda “Hangi amaçla olursa olsun, hizmet sunumunda ücretsiz veya indirimli tarife uygulama belirleme yetkisi 4736 sayılı Kanun gereğince Cumhurbaşkanına aittir” demişti. (Kısa Dalga)

Gündem