Sebahat Tuncel: Dünya ayakta alkışladı, siz yargılıyorsunuz

Sebahat Tuncel: Dünya ayakta alkışladı, siz yargılıyorsunuz
Kobane Davası’nın duruşmasında konuşan tutuklu siyasetçi Sebahat Tuncel, “İnsanları, kadınları diri diri yakan bu barbar çeteye karşı direnen halk ile dayanıştığımız için bizi yargılıyorsunuz. Bu da sizin ayıbınız” dedi.

IŞİD’in Kobane’ye yönelik saldırılarına karşı Türkiye’nin birçok kentinde 6-8 Ekim 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen eylemler nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçi hakkında açılan davanın 27’nci periyot duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü’nde bulunan duruşma salonunda başladı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, duruşmayı Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın ile milletvekilleri ve yurttaşlar izledi.

Duruşmada ilk olarak söz alan Ayşe Yağcı, dosyaya giren evraklara ilişkin konuştu. Yağcı, pek çok evrakın kendisine ulaşmadığını, ayrıca duruşma salonunda okunan bu evraklara dair daha önce yargılandığını ve yargılamanın bittiğini, bu nedenle bu evrakların bu dosyaya girmesine anlam veremediğini söyledi. Yağcı, aynı iddialar üzerinden bugüne kadar hakkında dört defa soruşturma açıldığını söyledi.

“Kürt hareketini engelleme davası”

Sebahat Tuncel ise davayı, “Kürt hareketini engelleme davası ve kumpas davası” olarak nitelendirdi.

Tuncel, “Siz hakikati gizliyorsunuz. Siz ve devlet gerçeği gizliyorsunuz. Biz de bu hakikati ortaya çıkarıyoruz. Siz bu IŞİD barbarlarını savunuyoruz. Biz Kobane halkını savunuyoruz” dedi.

Bu sırada mahkeme başkanı, Tuncel’in sözünü keserek, dosyaya giren evraklara ilişkin konuşmasını istedi. Konunun da evraklarla ilgili olduğunu ifade eden Tuncel, “IŞİD’e karşı savaşan Kobane halkını savunduğumuz, dayanıştığımız için burada değil miyiz?” diye sordu.

“Dünya ayakta alkışladı”

Şengal’e yönelik IŞİD saldırısına işaret eden Tuncel, YPG ve diğer Kürt güçlerinin mücadelesi ile IŞİD’in geri püskürtüldüğü ve Kürt mücadelesinin dünya tarafından ayakta alkışlandığını söyledi. Tuncel, “İnsanları, kadınları diri diri yakan bu barbar çeteye karşı direnen halk ile dayanıştığımız için bizi yargılıyorsunuz. Bu da sizin ayıbınız. Soykırım kıskancında bulunan bir halka sahip çıkmak insanlık görevidir. Size bir görev verilmiş; ceza verip kurtulmak istiyorsunuz. Siz burada yargılama yapmıyorsunuz. Gerçeği ortaya çıkarmak için bir çabanız yok. Mahkemeniz sadece bu davaya bakıyor. Ne yapıyorsunuz? Kürtleri, Kürtlerin dostlarını suçlamaya çalışıyorsunuz” diye konuştu.

“İmralı notları getirilsin”

Tuncel, “Madem hakikati ortaya çıkarmak istiyorsunuz; bizim lehimize dair delilerin toplanmasını niçin reddediyorsunuz? 7 defa ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istiyorsunuz. Buna hakkımız yok mu? Bir tane talebimizi kabul edin. Bir sürü tanık getirdiniz hepsi yalan söyledi. Ancak buna dair talebimizi de kabul etmediniz. Tanıklar kadro olduğumu söyledi. Bunu da İmralı notlarına dayandırıyor. Bu notların getirilmesini istedik. Neden getirmiyorsunuz?” diye sordu.

“Mütalaa yüz karası”

Tuncel, hazırlanan beş bin sayfalık mütalaayı savcının yazmadığını belirterek, Türkiye halklarının dosyadan haberdar olmadıklarını aktardı. Tuncel, “Erdoğan meydanda bizi hedef gösteriyor ve toplum da bizleri idam edilmemiz gereken kişiler olarak görüyor. Keşke bu mütalaayı iade etseydiniz. Çünkü yüz karasıdır. Hiçbir delil yoktur. Tamamen laf kalabalığıdır. Siz bir yargılama yapmıyorsunuz. Siz, size verilen görevi ifa etmek istiyorsunuz. Bizi de buna ortak etmek istiyorsunuz. Boynumuzu uzatmamızı istiyorsunuz. Ancak biz kurbanlık koyun değiliz” dedi.

“Dayanışmayı büyüteceğiz”

Tuncel, AKP politikasının, Türkiye halklarını karşı karşıya getirdiğini belirterek, “Türkiye’yi mafya ülkesi haline getirdi. Siz dayanışmayı yargılıyorsunuz ancak biz bunlara karşı dayanışmayı sürdüreceğiz. Kadınlar ve halklar arasındaki dayanışmayı büyüteceğiz” diye konuştu.

“AKP’nin taleplerine göre hareket etmeyin”

Tuncel'in ardında söz alan Aynur Aşa, Kürtçe savunma yaptı. Aşa, “Ben Bitlis’te meydana gelen olaylar nedeniyle suçlanıyorum. Bu olaylara dair bilgi ve bulguların dosyaya sunulmasını istiyorum ancak siz getirmiyorsunuz. Biz değil siz davayı uzatmak istiyorsunuz. Bana ağırlaştırılmış müebbet isteniyor ancak olay ve bu doğrultuda yapılan yargılamalara dair bir şey bilmiyorum. AKP’nin taleplerine göre hareket etmeyin" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem