Seçim öncesi HDK’ya operasyon: Tekirdağ ve Çanakkale’de 40’a yakın gözaltı

Seçim öncesi HDK’ya operasyon: Tekirdağ ve Çanakkale’de 40’a yakın gözaltı
14 Mayıs seçimleri öncesi başlayan gözaltı operasyonları, bugün Mersin merkezli 5 il ile Tekirdağ, Çanakkale ve Mardin'de sürdü.

Halkların Demokratik Kongresi’ne (HDK) yönelik sabah saatlerinde başlayan operasyonda Tekirdağ, Çanakkale ve Ayvacık’ın Küçükkuyu beldesinde 40’a yakın kişi gözaltına alındı.

Gazete Duvar’da yer alan habere göre, Tekirdağ merkezli operasyonda Çanakkale’de HDP İl Eşbaşkanı Ömer Faruk Kırnıç, il yöneticileri Seza Büyükkılıç ve Turgut Haskan, Demokratik Bölgeler Partisi eski İl Eşbaşkanı Veysel Kutluay ile Emek Partisi Ayvacık İlçe Yöneticisi Aytekin Bulut gözaltına alındı.

Tekirdağ’da ise gözaltına alınanlar arasında eski eşbaşkanlar ve mevcut yöneticiler de bulunuyor.

Çanakkale’de yapılan arama ve gözaltı uygulaması sırasında, cezaevinde bulunan Diyarbakır Belediyesi eski Eşbaşkanı Gültan Kışanak’ın ‘Kürt Siyasetinin Mor Rengi’ kitabına el konulduğu öğrenildi. Bazı dergi ve kitaplara el konulurken, gözaltına alanın isimlerin Çanakkale Emniyeti’nde tutulduğu, sonrasında Tekirdağ’a götürülecekleri ifade edildi. Dosyada gizlilik kararının bulunduğu belirtilirken, gözaltı süresinin uzayabileceği belirtiliyor.

14 Mayıs seçimlerinde Çanakkale’de HDP’nin 1’inci sıra adayı Adile Yalçın, kaostan ve çatışmadan değil, barış ve kardeşlik politikalarından yana mücadele etmeyi sürdüreceklerini ifade etti. Yalçın, gözaltı uygulamasını HDP’ye yönelik baskı politikalarının bir sonucu olarak değerlendirirken, “Bu gözaltıları, AKP-MHP-HÜDA PAR ve son olarak bu koalisyona eklenen Sinan Oğan’dan bağımsız görmüyoruz. Bu gerici, milliyetçi iktidar, kendi oylarını konsolide edebilmek, oylarının düşüşünü engellemek için HDP üzerinden siyaset yapıyor. Hareketimiz, barışa ve kardeşliğe adım attıkça çatışmayı, kaosu derinleştiren politikalarla ülkedeki milliyetçi seçmeni kendilerine yedeklemeye çalışıyorlar. Bu baskılara alışkınız ve asla gözaltı boyun eğmeyeceğiz. Bizler, inadına barıştan ve kardeşlikten yana durmaya devam edeceğiz” dedi.

“Seçim arifesinde insanları baskı altında tutmak istiyorlar”

HDP Tekirdağ İl Eşbaşkanı Cahit Direk ise Tekirdağ’da 30’un üzerinde gözaltı olduğunu, iktidarın halkı sindirmek ve korkutmak istediğini ifade etti. Direk, “Bu gözaltı süreci bugünün bir meselesi değil. Yıllardan beri süren HDP ve bileşenlerini çökertme operasyonun devamıdır. Tekirdağ’da yaklaşık 1,5 yıldır süren tutuklama ve gözaltı uygulamalarının bir yenisidir. Biz bu operasyonlara halkı korkutma, sindirme girişiminin bir parçası olarak değerlendiriyoruz. Mevcut ceberut anlayışın yapmak istediği şey, seçim arifesinde insanları baskı altında tutabilmektir” siye konuştu.

Sabah saatlerinde ayrıca Mersin merkezli 5 ilde ve Mardin’de gözaltı operasyonları yapılmıştı. (Kısa Dalga)

Gündem