Seçim öncesi sosyal medyada Rusya bağlantılı trol hareketliliği

Seçim öncesi sosyal medyada Rusya bağlantılı trol hareketliliği
Sosyal medya uzmanı Ahmet Turan Han "Son aylarda Rusya ve Macaristan bağlantılı hesapların yoğun olarak Türkiye'ye yöneldiğini tespit ettik" dedi.

14 Mayıs seçimlerine az süre kalırken sosyal medya platformları da gündemde. Twitter'daki bot hesaplara ilişkin iddialar her geçen gün dile getiriliyor. İYİ Parti Genel Sekreteri ve Antalya Milletvekili Uğur Poyraz Twitter hesabına bir anda yurtdışı merkezli binlerce bot hesabın eklendiğini söyledi. Poyraz Twitter'da Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'a suçlamalar yöneltti. Sahte hesaplar üzerinden kendileri operasyon çekildiğini savundu.

poyraz-tweet.png

Poyraz: Hepimiz bağışıklık kazandık

Karar'dan Merve Şişman'a konuşan Poyraz şunları söyledi: "Pek çok ülkede sosyal medya manipülasyonuyla seçimlere müdahale edildiğini gördük. Bu yapılanlar iktidarın işi midir, yoksa mevcut iktidarı kendi menfaatine gören veya onu kendine gebe bırakmak isteyen bir yabancı ülkenin operasyonu mudur; bunu bilecek olan biz değiliz, devletin ilgili kurumları. Kendi devletimizin başındakilere bakıp onların böyle işlere kalkışmayacağına inanamıyoruz, bence zaten en acısı bu.

İktidar olguların kontrolünü yitirdiği için algıları yöneterek bir çıkış yolu bulmaya çalışıyor. Bot hesaplarla muhalefetin görünürlüğünü azaltmaya, bu hesaplara muhalif kimselere aitmiş görünümü vererek sahte gündemlerle bizi yavaşlatmaya çalışıyor. İstiyorlar ki kendimizi gösteremeyelim, sesimizi duyuramayalım. Gazeteciler, siyasetçiler, hatta sıradan vatandaşlar; hepimiz artık bağışıklık kazandık bu oyunlara. Bize İyi Parti’yi kurdurmamak için ellerinden geleni yaptılar."

Rusya ve Macaristan bağlantılı hesaplar yoğun

Sosyal medya uzmanı Ahmet Turan Han ise şunları söyledi: "Son aylarda Rusya ve Macaristan bağlantılı hesapların yoğun olarak Türkiye'ye yöneldiğini tespit ettik. Bu hesaplar geçmiş içeriklerini silerek Türkçe içerik üretmeye başladılar. Ayrıca olarak bunun en çarpıcı örneklerini Muharrem İnce'nin söylemlerinin bir anda sosyal medyada trend topic olmasıyla gözlemledik."

Adıgüzel: Hindistan ve Pakistan merkezli hesaplar

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel ise "Bot hesapları incelediğimizde çoğunluğunun Hindistan ve Pakistan merkezli hesaplar olduğunu tespit ettik. Arkasında şu ülke var demek gerçekçi olmaz ancak bu manipülasyonları ülkemizde kimlerin yaptığını anlamak zor değil. O isimleri herkes biliyor. Biz bu manipülasyon amaçlı girişimleri anlık olarak Twitter’a bildiriyoruz. Geçmişte “yeşil top” vakasıyla gündeme gelen iktidarın bu kez farklı bir metot ile bu alanda dezenformasyon çabası içerisinde olduğunu görüyoruz" diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem