Seçim sonrası dolar senaryoları: İktidar ya da muhalefetin kazanması durumunda ne olur?

Seçim sonrası dolar senaryoları: İktidar ya da muhalefetin kazanması durumunda ne olur?
Mayısta düzenlenmesi beklenen seçimden sonra kurun baskılanmaması ve uygulanan politikalardan vazgeçilmesi durumunda dolarda yukarı yönlü hareket beklenebilir. Ancak tek senaryo bu değil.

Hükümet seçim öncesi farklı yollardan dövizi baskılayarak maliyet artışlarının önüne geçmeye çalışıyor. Ancak uzun süredir baskılanan doların mayısta yapılması beklenen seçimden sonra yükselmesi bekleniyor.

Kısa Dalga yazarı İbrahim Ekinci, bugünkü 'Kimse yüzde 20’ye göre hesap yapmasın' başlıklı yazısında seçim sonrası dolar tahminini açıkladı.

Ekinci, 2023 enflasyonunda yüzde 20 hedefinin tutmayacağını, tek sorunun bu olmadığını, seçimden sonra döviz kurunun 'kıpırdama ihtimali'nin önemli olduğunu kaydetti.

Kısa Dalga yazarı, enflasyonda baz etkisini tersine çevirebilecek gelişmeler olabileceğini, kur üzerinde büyük baskı olduğunu ifade ederek "Hükümet, seçimi kazanırsa kuru tutmak için seçim öncesindeki kadar yüksek bir motivasyonda olmayabilir. İhracatçılar bastırıyor. Dış ticaret açığı büyüyor" diye yazdı.

Ekinci şöyle devam etti: "Seçimleri muhalefet kazanırsa, örtük sabit kur rejiminden çıkacağını ilan ettiğine göre arka kapı satışlarıyla dövizi tutma yoluna gitmesi beklenemez. İhracatçının dövizine el koyma uygulaması kalkacaktır. Merkez Bankası rezerv biriktirmek için piyasada alıcı olacaktır… Bu gelişmeler kuru kışkırtabilir. Kur artışı enflasyonun bir hayli altında kaldığı için baskı büyüktür. Dolayısıyla kurun kafa kaldırması, kurdan enflasyona geçişkenliği de dikkate alırsak enflasyonun da yeniden hızlanması ihtimal dahilindedir. Özetle, kimse yüzde 20 enflasyona göre hesap yapmasın…"

Ekinci, kurun 'yükselmediği' senaryoyu da şöyle yazdı: "Kuru ve enflasyonu yükseltecek bir tablo mevcut. Ancak tersine çalışacak dinamikler de yok değil. Ekonomi yavaşlıyor. Muhalefetin kazanması ve faiz artırımı halinde yavaşlama daha da belirgin hale gelebilir. Bu takdirde ithalat bir miktar gerileyebilir. Kurun artması da bizzat ithalatı geriletici etki yapacaktır. Bir de (yine muhalefetin kazanması halinde) ihtimaller setine yabancı döviz girişinin artmasını da eklemeliyiz. Dolayısıyla kuru yukarı ve aşağı iten faktörler aynı konjonktürde devrede olacak. Genel tabloda 20’nin üstünde bir dolar kuru görülmesi yüksek ihtimal, yılın ikinci yarısında aylık yüksek enflasyonlar görülmesi ise düşük ihtimal değildir. Yıllık enflasyonda mayıs ayından sonra baz etkisi de olmayacak. 2022’de mayıs ayı sonrası sadece haziranda 4.95 aylık enflasyon vardı. Diğer aylarda daha düşüktü. Son bir not… Piyasanın, iktisatçıların 2023 için ağırlıklı beklentisi yüzde 40 civarı bir enflasyondur." (Kısa Dalga)

Ekonomi