Sedat Peker’in avukatından ilk açıklama: BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi

Sedat Peker’in avukatından ilk açıklama: BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi
Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında dün imzalanan anlaşmanın maddeleri arasında, 'suçluların iadesi' de bulunuyor. Maddenin BAE’de yaşayan Sedat Peker'i de kapsadığı yorumları yapılırken, Peker'in avukatından ilk açıklama geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Körfez turu kapsamında üçüncü durağı olan Birleşik Arap Emirlikleri'nde (BAE) dün bir dizi anlaşmaya imza attı.

Erdoğan ile BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed Bin Zayed Al Nahyan, El Vatan Sarayı'nda iki ülke heyetleri arasındaki görüşmeye katıldı. “BAE ile diplomatik ilişkilerin 50'nci yıl dönümünde yakın diyalog ve iş birliğinin gelişiminden memnuniyet duyduklarını” söyleyen Erdoğan, imzalanacak ortak mutabakat metni ile ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine çıkmış olacağını belirtti.

Türkiye ile BAE’nin imzaladığı anlaşmalardan birisi de "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Birleşik Arap Emirlikleri Devleti Hükümeti Arasında Suçluların İadesine Dair Antlaşma."

Söz konusu anlaşmanın Sedat Peker için uygulanıp uygulanmayacağı merak ediliyor.

Halktv.com.tr’ye konuşan Peker'in avukatı Ersan Barkın, "BAE ile Türkiye’nin iade anlaşması imzalaması, tek başına Sedat Peker’in iadesini gerekli kılacak olsa, BAE zaten yıllardır Interpol üyesi olduğu için kırmızı bülten kararını infaz etmek durumunda kalırdı. Dolayısıyla BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi. Bundan sonra bu irade değişir mi, bir şey söylemek olanaksız" dedi.

Barkın’ın anlaşmaya dair yorumu şöyle:

"Birleşik Emirlikleri ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması yoktu ancak bir BAE İnterpol’e üye devletlerden biriydi. Dolayısıyla bugüne kadar Sedat Peker’in hakkındaki kırmızı bültenin yerine getirilmemesi ve Türkiye’ye iade edilmemesinin tek nedeni iade anlaşmasının eksikliği değildi. Birleşik Arap Emirliklerinin ortaya koyduğu gerekliliklere Sedat Peker’in uygun davranması ve Arapların geleneğinde kendine sığınan bir kimsenin iadesinin örneğinin olmaması bugüne gelen süreci yarattı. BAE ile Türkiye’nin iade anlaşması imzalaması, tek başına Sedat Peker’in iadesini gerekli kılacak olsa, BAE zaten yıllardır Interpol üyesi olduğu için kırmızı bülten kararını infaz etmek durumunda kalırdı. Dolayısıyla sadece taraflar arasında suçluların iadesi anlaşmasının imzalanması Sedat Peker’in iade edileceğini göstermediği gibi bugüne kadar bu anlaşmanın yokluğu da iade edilmeyeceğinin garantisi değildi.

Dolayısıyla BAE’nin tutumunu belirleyen hukuk değil, iradesiydi. Bundan sonra bu irade değişir mi, bir şey söylemek olanaksız." (Kısa Dalga)

Gündem