Şehir hastanelerinin kiralarında yüzde 107 artış

Şehir hastanelerinin kiralarında yüzde 107 artış
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konut kiralarındaki artışın yasayla yüzde 25’le sınırlandırıldığını hatırlatarak, “Ancak diğer taraftan önemli bir bölümü yandaş şirketlere yaptırılan şehir hastanelerinin kira artışı geçen yıla göre yüzde 107,7 oldu” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Milletin cebinden tek kuruş çıkmayacak” diye hayata geçirilen kamu özel işbirliği (KÖİ) projelerine 2023 yılında 103 milyar lira ödendiğini belirtti.

KÖİ ödemelerinin, bütçe için yeni bir karadelik olma yolunda ilerlediğine dikkat çeken Gürer, bu projelere 2024 yılında ise 162 milyar lira ödeme yapılacağının tahmin edildiğini aktardı.

Siyasi iktidarın, KÖİ projelerini ‘Milletin cebinden tek kuruş çıkmayacak’ diye savunduğunu anımsatan Gürer, 2023 yılında bugüne kadar 103 milyar lire ödenen bu projeler için Meclis’e sunulan bütçe teklifine göre 2024 yılında 162 milyar lira, 2025 yılında 240,8 milyar lira ve 2026 yılında ise 270,2 milyar lira harcanacağının tahmin edildiğini aktardı.

Şehir hastaneleri bütçeyi yutuyor

Yap-işlet-devret modeliyle Karayolları tarafından otoyol ve köprüler, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bütçesinden Avrasya Tüneli için trafik garantilerinin ödendiğine dikkat çeken Gürer, Sağlık Bakanlığı bütçesinden ise yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan şehir hastaneleri için şimdiden 100 milyarın üzerinde harcama yapıldığını belirtti.

Otoyol ve köprülere 73,8 milyar lira

2024 yılında bütçeden Avrasya Tüneli için 4,9 milyar lira, otoyol ve köprüler için 73,8 milyar lira, şehir hastaneleri için de 26,1 milyarı hizmet bedeli, 57,5 milyarı da kira bedeli olmak üzere toplam 98 milyar lira ödeneceğini aktaran Gürer, KÖİ projeleri için gelecek yıl ödenecek paranın 162 milyar liranın üzerinde olduğunu anlattı.

Konut kiraları yüzde 25, şehir hastanesi kiraları yüzde 107,7

CHP’li Gürer, siyasi iktidarın, konut kiralarındaki artışı “fahiş” diye nitelendirip iki yıldır yasayla yüzde 25’le sınırlandırıldığını hatırlatarak, “Ancak diğer taraftan baktığınızda önemli bir bölümü yandaş şirketlere yaptırılan şehir hastanelerinin kira artışı geçen yıla göre yüzde 107,7 oldu” dedi.

“Hani vatandaşın cebinden te kuruş çıkmayacaktı?” diye soran Gürer, “Öyle anlaşılıyor ki, yap –işlet-devret ya da yap-kirala-devret gibi uygulamalara ödenen paralar, önümüzdeki yıllarda bütçemiz için önemli bir kara delik olacak” ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem