Şeker pancarında hasat başladı, çiftçi yüksek rekolte bekliyor

Şeker pancarında hasat başladı, çiftçi yüksek rekolte bekliyor
Türkiye’nin en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı bölgeler arasında yer alan Yozgat’ta geçen sezon 1 milyon 144 bin 376 ton şeker pancarı üretimi yapılırken bu sezon yağışların bol olması nedeniyle 1 milyon 850 bin tonun üzerinde bir rekolte bekleniyor. Üretilen şeker pancarı 3 fabrikada işlenecek.

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat, tarımsal üretimi ile dikkat çekiyor.

Yeşil mercimek üretiminde birinci, nohutta ikinci, buğday üretiminde ilk 10'da yer alan Yozgat, şeker pancarı üretiminde ise Konya ve Eskişehir’den sonra üçüncü sırada yer aldı.

Önceki yıllara oranla son yıllarda pancar tohumunu gecikmeli olarak toprakla buluşturan Yozgat çiftçisi, yağışların da fazla olması ile hasadına başladığı şeker pancarı rekoltesinin de yüksek olmasını bekliyor.

Yozgat’ın Sorgun ve Boğazlıyan ilçesindeki fabrikalarla birlikte Çorum Şeker Fabrikası’nın ham madde ihtiyacını karşılayan Yozgat çiftçisinin ürettiği pancarın hasadına ve fabrikalara teslimine kıs süre önce başlanıldı.

"Bu sene 1 milyon 850 bin ton gibi pancar üretimimiz var"

Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Kürşat Arslan, bu yıl yağışların bol olması nedeniyle hem rekoltenin hem de polar oranın yüksek olduğuna dikkat çekti. Arslan, bölgede üretilen pancarın 3 fabrikada işlendiğini de hatırlatarak, şu bilgileri verdi:

"2023-2024 yılı pancar alım kampanyası fabrikamız tarafından ayın 25’inde açıldı. Çiftçilerimiz tarlalarında pancarları sökmeye, sökülen pancarları da fabrikaya getirmeye başladılar. Fabrikaya gelen pancarlarda işlenmeye başlandı yani şeker üretimine başlandı. Bu sene çiftçiler bazında pancar üretimi, bahar yağışlarının çok olması sebebiyle iyi bir verim aldığımızı hep birlikte görüyoruz. Şeker oranlarımıza değinecek olursak, geçen seneki tahliller nispetinden bu sene bir polar daha üstte şeker oranıyla yürüyoruz. Yani geçen sene 15.5-16 giderken 16.5-17 gibi şu anda şeker oranlarımız. Fabrikamızın laboratuvarında ölçümler sonucunda bu şekil çıkmaktadır. Yozgat'ımızda bizim genel anlamda düşünürsek bu sene 1 milyon 850 bin ton gibi pancar üretimimiz var. Bu üretimin tabii hepsini bizim Yozgat Şeker Fabrikası işlemiyor. Bunun 550 bin ton kadarını Yozgat Şeker Fabrikası işleyecek. Geri kalan kısmının birçoğunu Boğazlayan Şeker Fabrikası, diğer kısmını da Çorum Şeker Fabrikası işleyecek pancarlarımızın."

"Pancarın verimi iyi, fena değil"

Şanlıurfa Siverek’ten Yozgat’ta tarım alanlarında çalışmak üzere gelen mevsimlik tarım işçisi Emrah İşlah da, "Burada pancarı söküyoruz. Tarım işçisi olarak geliyoruz. Tarlalarda çalışıyoruz. Her sene geliyoruz. Pancarın verimi iyi, fena değil. Yalnız fabrikadan dolayı sıkıntılarımız var, çiftçilerimizin de bizim de. Fabrika düzgün çalışmıyor. Aksaklık oluyor, arızalı diyorlar. Sürekli sürekli bekliyoruz. Elle değil de kaba kuvvetle söküyoruz, kancayla. Makine için yastık başlarını söküyoruz. Yastık başı ile makinenin yolunu hazırlıyoruz. Ondan sonra makine pancarları çiğnemesin diye aradan gidip geliyor" dedi. (ANKA)

Gündem