Şenol Babuşcu'dan ekonomide yeni dönem yorumu: Amaç kişisel ilişkilerle yabancı sermaye getirmek

Şenol Babuşcu'dan ekonomide yeni dönem yorumu: Amaç kişisel ilişkilerle yabancı sermaye getirmek
Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Şevket Sayılgan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan'ın atanmasını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı’na Hafize Gaye Erkan atandı. Böylece, bir kadın ilk kez Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı oldu.

Erkan’ın Merkez Bankası’nın ilk kadın başkanı olmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendiren Eski Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı ve Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu, “Hafize Gaye Erkan’ın atanmasındaki temel amaç, uluslararası piyasalardan borç para bulabilmek veya yabancı sermayenin Türkiye’ye gelmesini sağlamak” diye konuştu.

Medyascope'den Cenk Narin'in haberine göre Babuşcu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Erkan’ın yabancı sermayeye güven vermek amacıyla atandığı görüşünde:

“Türkiye son yıllarda çok ciddi güven kaybetti. Yabancı sermaye Türkiye’ye olan ilgisini de azalttı, çekti gitti. Tekrar yabancı sermayeyi Türkiye’ye çekebilmek için ciddi bir güven oluşması lazım. Güveni tekrar oluşturmak çok zor, uzun zaman gerektiriyor. Böyle bir zaman yok. Ekonomiye acil müdahale gerekiyor. Müdahale için de döviz lazım. Döviz elde etmenin veya yabancı sermayeyi Türkiye’ye getirmenin yolu, kişisel ilişkilerle bu parayı getirebilecek kişileri bulmaktı. Şimşek ile Erkan’ın yatırım bankacılığı tecrübeleri var. Amaç, kişisel ilişkileriyle yabancı sermaye getirmek.”

Faiz politikasında değişiklik beklediğini dile getiren Babuşcu şöyle devam etti:

“Bu faizle devam etmek mümkün gözükmüyor. Belki mevduat ve kredi faizlerini serbest bırakmaları lazım. Şu an Merkez Bankası’nın mevduat ve kredi faizlerine ciddi baskısı var. Sayın Cumhurbaşkanı ile Mehmet Şimşek bu konuda anlaşmışlardır diye düşünüyorum.”

“Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olması belirleyici”

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Şevket Sayılgan da Babuşcu ile aynı görüşte. Sayılgan, Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının Erkan’ın Merkez Bankası Başkanı olmasında etkili olduğunu düşünüyor:

“Mehmet Şimşek’in Hazine ve Maliye Bakanı olması burada daha belirleyici. Büyük ihtimalle de Gaye Hanım’ı Mehmet Şimşek getirtiyordur. Dolayısıyla Mehmet Şimşek’in bugüne kadarki ekonomiye bakışı ve uygulamaları dikkate alındığında ‘ortodoks politika’ dediğimiz konvansiyonel enstrümanlara doğru bir dönüş bekleniyor.” (Kısa Dalga)

Ekonomi