Şentop: Seçimlerin 1-2 ay öne alınması siyaseten erken seçim olmaz

Şentop: Seçimlerin 1-2 ay öne alınması siyaseten erken seçim olmaz
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, seçimlerin 1-2 ay öne alınmasının teknik olarak bir erken seçim olsa da siyaseten erken seçim olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Meclis’e gelen anayasa değişikliği teklifi ile erken seçim tartışmalarına dair değerlendirmelerde bulundu.

AHaber yayınına katılan Şentop, başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği teklifiyle ilgili “Ben mümkün görüyorum. 400'ün üzerinde bir oyla TBMM'den bu tablo içerisinde böyle bir değişiklik geçebilir” dedi.

Başörtüsü düzenlemesi: Meclis’te herkes müttefik

“Bu nereden ortaya çıktı falan diye bazen görüyorum. Bazı akademisyen arkadaşları da tuhaf bir şekilde niye böyle bir değişiklik yapılıyor diye açıklamalar görüyorum. Biraz siyaseti ve Meclis gündemini takipten kopmaktan kaynaklanabilir” diyen Şentop, böyle bir gündemin olmadığını, bu konuda hukuki düzenleme yapılması gereğini Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifade ettiğini söyledi. Şentop, “Bunun üzerine konu gündeme gelmiş oldu” dedi.

Şentop, “Başörtüsü teklifine partiler ne diyor?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Yapılan tartışmalardan görüyoruz, aslında bu konuda bir hukuki düzenlemeye ihtiyaç var diyen bir kesim ortaya çıktı. Bu hukuki düzenlemeye gerek var, bu konu kalıcı olarak çözülmelidir konusunda ittifak var. Herkes müttefik Meclis'te. İkincisi bu konu hukuki bir düzenleme ile çözülmelidir diyenler de 400'ü geçecek bir çoğunlukta şu anda. Gerek yoktu konu çözülmüştü diyenler de var ama bir hukuki düzenleme ile çözülmesi gerekir diyenler 400'ü geçecek çoğunlukta.”

Şentop, başörtüsü konusunda daha önce kanunla denendiğini ancak çözülemediğini belirterek, “Bir daha kanunla bu konuyu denemek yanlış olur. Öbür taraftan kanunla bir hak tanıdığınız zaman bu hakkın başka bir kanunla kaldırılması yolunu açmış olursunuz. Bu bakımdan kalıcı olarak çözelim deniyorsa bu bir anayasa değişikliği ile olabilecek bir şey. Ben geçeceğini düşünüyorum Meclis'ten. 400'ün üzerinde bir oyla geçtiği taktirde Meclis'ten halk oylamasına sunulmuyor bu değişiklik. Burada esas olan meselenin çözümüdür. Meclis çatısı altında çözülmesi herkesi memnun edecektir. Tekrar bunun referanduma sunulmasına gerek yok o aşamada” dedi.

“Seçimlerin 1-2 ay öne alınması erken seçim olarak nitelendirilemez”

“Seçimlerin erkene alınması için görev Meclis'e mi düşüyor, yoksa Cumhurbaşkanının kararı mı gerekiyor?” sorusu üzerine de Şentop, “İkisi de mümkün” dedi ve şöyle devam etti:

“Yani TBMM seçimlerin yenilenmesi kararı alabilir. Bunu nitelikli çoğunlukla, 5'te 3 çoğunlukla yapması gerekiyor. 360 oyla bu kararı alması lazım. Sayın Cumhurbaşkanı da seçimlerin yenilenmesi kararını alabilir. Bu anayasada da mümkün, seçim mevzuatımıza göre de mümkün. TBMM seçimlerin yenilenmesi kararı alırsa seçimlerin hangi tarihe yapılacağını da belirler. Cumhurbaşkanı aldığı takdirde ise Cumhurbaşkanının seçim kararı aldığı tarihten 60 gün geçtikten sonra ilk Pazar günü seçim yapılır. İki türlü de mümkündür.

“Haziran Hac mevsimi”

“Seçimlerin 1-2 ay öne alınması bir erken seçim olarak siyaseten nitelendirilemez. Ama hukuken şüphesiz teknik olarak bir erken seçim denebilir buna. 1 gün de önce yapsanız 1 hafta önce de yapsanız belli olan tarihe göre erkendir. Buna karar verecek olan TBMM veya Sayın Cumhurbaşkanımızdır. Çeşitli sebepler olabilir özellikle Haziran ayı şu açıdan bence biraz düşünülebilir, Hac mevsimi başlıyor çeşitli kafilelerle Türkiye'den de Hacca giden insanlarımız oluyor. Bunların sayısı önemli bir miktara ulaşıyor. Belki bu açıdan değerlendirilebilir benim aklıma gelen husus bu ama vaktinde yapılmasıyla ilgili de bir mahsur görmüyorum ben.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden aday olmasında herhangi bir engel olmadığını söyleyen Şentop, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İstanbul seçiminin yenilenmesi çağrısını da değerlendirdi.

TBMM Başkanı Şentop, “Benim bildiğim yerel seçimlerin herhangi bir ilde bir büyükşehirde falan yenilenmesine dair bir imkân yok. Meclis üyeliklerinde eksilme olduğu zaman listelerden tamamlamalar oluyor boşalan yere. Başkan görevinden aldığı zaman onun yerine meclisten seçim yapılıyor. Yerel seçimler anayasaya göre de 5 yılda bir yapılır. Yerel seçimlerin yenilenmesiyle ilgili bir hüküm yok” dedi.

“Cumhurbaşkanını halkın seçtiği sistem parlamenter olamaz”

Şentop, Altılı Masa’nın güçlendirilmiş parlamenter sistem teklifini ise “Cumhurbaşkanını halkın seçtiği sistem parlamenter olamaz” şeklinde değerlendirdi.

.

Politika