Serbest bırakılıp tutuklanmıştı: Cinsel saldırı davasında Yargıtay sanık lehine kararı bozdu

Serbest bırakılıp tutuklanmıştı: Cinsel saldırı davasında Yargıtay sanık lehine kararı bozdu
Muğla’da bir kadına cinsel saldırıda bulunan ve serbest kaldıktan sonra yapılan itiraz sonucu yeniden tutuklanan fail Orçun Gültekin hakkında verilen 18.5 yıl hapis cezası temyize götürüldü. Bunun üzerine Yargıtay, verilen hapis cezasını sanık lehine bozdu. Yeniden görülmeye başlanan davada yarın sanık Gültekin dinlenecek.

ESRA TOKAT


*Güvenlik nedeniyle mağdurun ismi yerine Ayşe Çınar mahlası kullanılmıştır.

Muğla’da *Ayşe Çınar isimli bir kadın 25 Ekim 2021 tarihinde, ‘Evine bırakacağım’ diyerek kendi işletmesine götürdüğü Orçun Gültekin’in cinsel saldırısına maruz kaldı. Ardından fail Gültekin, davanın ilk duruşması yapılmadan Datça Sulh Ceza Mahkemesi tarafından 23 Aralık'ta adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

12 yıl hapis cezası almasına rağmen tahliye edildi

Yapılan ilk duruşmada Muğla 1. Ağır Ceza Mahkemesi ise yapılan ilk duruşmada Orçun Gültekin, “vücuda organ veya sair bir cisim sokulması suretiyle cinsel saldırı” suçunun teşebbüs aşamasında kaldığı gerekçesiyle 9 yıl hapis ile ve toplamda 12 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme daha sonra, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, verilen ceza miktarı ve tutuklulukta geçen süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verdi.

Bölge Adliye Mahkemesi cezasını artırdı ve tutukladı

Mahkemenin kararına itiraz edilmesi sonrasında İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Ceza Dairesi’nde yapılan duruşmada mahkeme fail Gültekin’ hakkında taktir indirimi yapmaksızın “nitelikli cinsel saldırı” suçundan 14 yıl, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçundan ise 4 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Gültekin, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Adli tıp raporuna rağmen Yargıtay sanık lehine kararı bozdu

Sanık ve mağdur avukatlarının dosyayı temyize götürmesinin ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi dosyayı inceledi. İnceleme sonucunda Yargıtay, jinekolojik muayeneye ilişkin yapılan adli tıp raporunda ‘perinede erozyon yani tahribat bulunduğu’ tespitine rağmen sanık hakkında İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Ceza Dairesi’nin verdiği nitelikli cinsel saldırı suçundan kurulan hükmü sanık lehine bozdu. Yargıtay, “Sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması hukuka aykırı bulunmuştur” kararını verdi.

Sanık yarın ifade verecek

Kararın üzerine İzmir Bölge Adliyesi 15. Ceza Dairesi’nde yeniden görülen davada İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan mağdurun tekrar bir rapor alması istendi. Yarın saat 10.30’da görülecek duruşmada sanık Orçun Gültekin SEGBİS ile bağlanarak ifade verecek.

'Kabul edilebilir değil'

Yargıtay’ın bozma kararını değerlendiren mağdur avukatı Çağla Nur Çavdar, “Yargıtay 9. Ceza Dairesinin, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi 15. Ceza Dairesinin vermiş olduğu 18.5 yıl hapis cezası yönünde verdiği kararı bozması başta bir kadın olarak, bir yurttaş olarak kabul edilebilir değildir” dedi.

'Adaleti sağlamakla görevli kurum ve kişiler...'

Fail Orçun Gültekin'in nitelikli cinsel saldırı suçunu işlediği, olayda cezayı artırım sebeplerinin bulunduğu iki buçuk yıldır süren yargılamada her türlü delilin ortaya konduğunu ifade eden Çavdar şöyle konuştu:

“Kadınların sistematik bir biçimde maruz kaldığı, başta cinsel ve fiziksel şiddetin esas olduğu davalarda zannedilenin aksine failin ceza almasını sağlamak ya da cezalandırılması sağlansa bile fail hakkında tutukluluk kararının verilmesini sağlamak ne yazık ki bu ülkede pek kolay olmuyor. Kadın arkadaşımız tek başına olmasa da öznesinin kendisi olduğu yıpratıcı ve zor bir 2.5 yılın sonunda biraz olsun fail hak ettiği cezayı aldı ve tutuklandı diye rahatlamışken, adaleti sağlamakla görevli kurum ve kişilerin, tabiri caizse ‘Mağdur bu olay sonucunda ne kadar zarar görmüş, ceza verirken bir de buna bakmak lazım’ minvalinde gerekçelerle bozma kararı vermesi vicdanen ve hukuken de kabul edilemez."

'Tutum ve kararlar bizi yıldıramayacak'

"Faili değil, yürütülen yargılama süreciyle mağduru cezalandırmaya ve mağdur üzerinde ikincil mağduriyetler yaratmaya yönelik tutum ve kararların bizi yıldıramayacağını da belirtmek isterim. Adaleti sağlamak değil iki buçuk yıl, 20 yıl da sürse fail hak ettiği cezayı alana kadar mücadeleden ve dayanışmadan vazgeçmeyeceğiz.”

Gündem