Sevda Karaca: İliç'te facianın yaşandığı gün Meclis'te maden yasası görüşülüyor

Sevda Karaca: İliç'te facianın yaşandığı gün Meclis'te maden yasası görüşülüyor
EMEP Milletvekili Sevda Karaca, Çöpler Altın madeninde siyanürlü pasa altında işçilerin kaldığı sırada Meclis'te maden yasasının görüşüldüğünü ve yasada yapılacak değişiklikle vahşi madenciliğin önünün açılacağını söyledi.

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Meclis’te yaptığı basın toplantısında Erzincan İliç’teki Anagold Madencilik’e ait maden sahasında gerçekleşen göçüğe ilişkin konuştu.

"Siyanür sızıntısına rağmen ruhsatı iptal edilmedi bu şirketin"

Karaca, Kanadalı Anagold Madencilik şirketinin sicilinin çok kabarık olduğunu belirterek “Burası 10 yıldır siyanürle altın madenciliği yapıyor. Üstelik siyanür sızıntısına rağmen ruhsatı iptal edilmedi bu şirketin. Ama vergi borçları silindi. Bu faaliyetin gerçekleştiği alanda Bingöl Yedisu fay hattı bulunuyor. Daha evvel buradaki atık havuzundan siyanür sızmıştı ve bu nedenle burası kapatılmıştı ancak ne hikmetse sonradan açıldı. İşte bu Kanadalı şirketler ülkenin bütün topografyasını paylaşmış durumdalar” ifadelerini kullandı.

"Bu yasa ile vahşi madenciliğin önü açılıyor"

Bu şirketlerin işçilerin canını almakla kalmadığını doğayı talan ederek halk sağlığını da tehdit ettiğine işaret eden Karaca, “Bütün bu gerçekler ortadayken biz bugün Meclis Genel Kurulu’nda bir yasa görüşmeye zorlanıyoruz. Bu Maden Yasası yerli ve uluslararası sermayenin yeraltı ve yer üstü kaynaklarını talan etmesini serbest hale getiren bir torba yasa. Anagold Madencilik’in Erzincan İliç’te yarattığı bu can kıyımı ve doğa talanı; artık ülkenin dört bir tarafında serbest hale getiriyor bu yasa. İktidarın minareye kılıf uydurmak dışında pek de bir anlamı olmayan bir sürü gerekçe saydığı bu torba yasanın arka planında; İliç’te yaşadığımız gerçekler var. Bu yasa ile vahşi madenciliğin önü açılıyor, yeraltı zenginlikleri yerli ve uluslararası sermayeye peşkeş çekiliyor. Bu torba yasa geçerse jet hızıyla verilen ruhsatlar işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından zaten dertli olan maden sahalarında önlem alma yükümlülüğünü de neredeyse ortadan kaldırıyor. Bu torba yasayla birlikte madenlerdeki denetimsizlik daha da artacak” diye konuştu.

"Bu bir can meselesi"

Alanda yaşanan gelişmeleri takip ettiklerinden bahseden Karaca, “Umut ediyoruz ki çok sayıda işçinin canını yitirmemişizdir. Bu akıl almaz uygulamalarla işçilerin canına madenlerle kast edenlerin karşısında maden işçilerinin yanındayız. Ailelerine geçmiş olsun diyorum. Kaybettiğimiz işçi arkadaşlarımızın da ailelerine de başsağlığı diliyorum. Bu Maden Yasası bu torba yasa geçerse maalesef bu madenlerde çalışan işçilerin çalışmak zorunda kalan işçilerin çok büyük bir kısmının da bu risklerle karşı karşıya kaldığını tekrar ifade ediyorum. Bu bir can meselesi. Biz bu torba yasaya hayır diyeceğiz. İşçilerin yanında, doğanın yanında olmaya devam edeceğiz” dedi.

Öte yandan bugün Meclis'in gündeminde olan Enerji alanında düzenlemeler içeren Maden Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşülmesi şimdilik ertelendi. (Kısa Dalga)

Gündem