SGK tahsilatta zorlanıyor: Prim borçlarına karşılık aldığı taşınmaz sayısında ciddi artış

SGK tahsilatta zorlanıyor: Prim borçlarına karşılık aldığı taşınmaz sayısında ciddi artış
SGK’nın prim borçlarına karşılık olarak 2021 yılında 473 adet taşınmaz alırken, bu sayının 2022 yılında bin 567 olduğunu belirten CHP’li Gürer, “Tahsilatta ciddi sorun oluştuğu görülüyor” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) prim borçlarına karşılık aldığı taşınmazların ancak yüzde 11’inin satıldığını belirtti.

Gürer, Sayıştay raporlarına da yansıyan durumun kurumun finansal istikrarı açısından endişe verici bir hal aldığını kaydetti.

Gürer, SGK’nın prim borçlarına karşılık olarak 2021 yılında 473 adet, 2022 yılı sonuna kadar bin 567 taşınmazı aldığını, bu taşınmazların yalnızca yüzde 11'inin satıldığını ve geriye kalanların hala nakde dönüştürülmediğini belirtti.

“Tahsilatta ciddi sorun oluştuğu görülüyor”

Taşınmazların toplam maliyetinin 2 milyar 330 milyon 484 bin 245 TL'ye ulaştığını aktaran Gürer, “2022 yılında ciddi bir artış yaşanmış. SGK prim tahsilatında çareyi taşınmazları almakta bulmuş. Tahsilatta ciddi sorun oluştuğu görülüyor. SGK yönetimsel sorunları da dikkat çekiyor. Gelir-gider dengesinde sıkıntılar da kurumu tartıştırıyor” dedi.

Gürer, şöyle devam etti:

"Sayıştay Raporda, bu taşınmazların SGK tarafından devralınmasının ve teslim edilmesinin 2023 yılı sonuna kadar KDV'den istisna olduğunu belirtiyor. Ancak bu istisnanın gelecekte kaldırılması durumunda, taşınmazların satılmasının daha da zor olabileceği uyarısı yapılıyor. Bu durumun göz önünde bulundurulup taşınmazların satışı yapılması işaret ediliyor. Nitekim 2023 yılında SGK'nın bu taşınmazları daha hızlı ve etkili bir şekilde satmak için çaba göstereceği belirtiliyor. Ancak, 6183 sayılı Kanun kapsamında takip edilen borçlar ve kişi/ecrimisil borçlarına karşılık satılacak taşınmazlarda, satış kabiliyeti yüksek olanların tercih edilmesi ve KDV istisnasının sona ermeden önce şimdiye kadar alınan taşınmazların satış işlemlerinin hızlandırılması gerekmektedir.” (Kısa Dalga)

Gündem