Sığınmacılara işkence iddiasına takipsizlik: Kendilerine sağlanan imkanları beğenmediler

Sığınmacılara işkence iddiasına takipsizlik: Kendilerine sağlanan imkanları beğenmediler
İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezi’nde 2021 yılında iki sığınmacının darp edildiği iddiasına yönelik soruşturma takipsizlikle sonuçlandı.

Geri Gönderme Merkezi’nde uzun süredir havalandırmaya çıkartılmayan ve talepleri kabul edilmeyen sığınmacılar, bu duruma tepki göstermiş, bayram öncesi Kuran’ı Kerim talep ettiklerinde de bir görevlinin küfürle karşılık vermesi üzerine bazı olaylar yaşandığı iddia edilmişti.

Yaşananları kapılara vurarak protesto eden sığınmacıların darp edildiği öne sürülmüştü.

Olay yerine giden avukatlar Duygu İnegöllü, Gizem Metindağ ve Ayşegül Karpuz, özellikle Suriyeli ve Filistinli iki sığınmacının ağır şekilde darp edildiğini belirlemişti.

Sınır dışı kararı verilen iki kişinin darp edilmesine yönelik tutanak tutan avukatlar, savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu.

T24’den Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre, avukatların talebi üzerine iki sığınmacı Adli Tıp Kurumu’na sevk edildi. Filistinli ve Suriyeli iki sığınmacıya yönelik darp, Adli Tıp raporuyla belgelendi.

Raporda, sığınmacıların sırt, kol, bacak bölgelerinde ekimozların olduğu belirtildi.

Soruşturmayı iki yıl sonra tamamlayan savcılık, Adli Tıp raporuna rağmen takipsizlik kararı verdi.

Soruşturma kapsamında Geri Gönderme Merkezi’nden sadece bir kişinin ifadesi alınırken, görevli ifadesinde sığınmacıları suçladı.

Savcılığın takipsizlik kararında, sığınmacıların “yasa dışı yollarla ülkeye girdiği” vurgulanırken, yabancı karşıtı ifadeler dikkat çekti.

Kararda şöyle denildi:

“Olayla ilgili temin edilen ve çözümü bilirkişiye yaptırılan yapılan güvenlik kamera görüntüleri ile de yabancı uyruklu kişilere işkence ve eziyet edilmesi gibi bir durumun olmadığı sabittir. Her kurumun kendi iç işleyiş ve düzeni, çalışma esasları ve disiplin ve güvenlik kuralları vardır. Bu kurallara, iç işleyişe, huzur ve güven amaçlı düzene uymak, güvenlik, dirlik ve esenlik ve sağlık içinde kurumdan hizmet alan ve kurumda bulunan, kalan herkes için geçerlidir. Türkiye Cumhuriyeti topraklarına yasal veya yasal olmayan yollarla giren ve yabancıların için bu ülke sınırlarında geçerli kuralları hiçe sayan, kamu düzeni ve güvenliği için risk ve tehdit teşkil eder hale gelen, Türkiye'de suça karışan, kimlikleriyle ilgili Türkiye'de düzenli ve sürekli yaşamalarını mümkün kılan geliri, işi, ikametgahı ve adresi bulunmayan, haklarında İdari Gözetim Karar ile Sınır Dışı Etme Kararı bulunan mağdurlarla ilgili süreçte kamu görevlilerinin yabancılara karşı suç teşkil eder şekilde güç kullanması gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir. Kurum kurallarına uymayan, yapılan uyarı ve ikazları dikkate almayan, barışçıl yaklaşımları hiçe sayan, temel hak ve özgürlük adı altında istediğini yapıp, başına buyruk hareket etmek isteyen, kurumda kendilerine sağlanan imkanları beğenmeyerek olay çıkaran yabancılara karşı yasadan kaynaklanan zor kullanma yetkisini kullanan kamu görevlilerinin yabancılara yönelik sözlü ve fiili direnmelerini kıracak ölçüde zor kullandıkları tespit edilmiştir.(Kısa Dalga)

Gündem