Sınır karakolunda işkenceyle ölüm iddiası: Deport sırasında ortaya çıktı, 3 rütbeli asker tutuklandı

Sınır karakolunda işkenceyle ölüm iddiası: Deport sırasında ortaya çıktı, 3 rütbeli asker tutuklandı
Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Kavalcık sınır karakolunda 8 Suriyelinin işkence gördüğü iddia edildi. Olay, işkence gördüğü ileri sürülenlerden bir kişinin sınır dışı edilirken yaşamını yitirmesiyle ortaya çıktı. Suriyeliler ülkelerine gönderilirken, bir kişinin de Suriye’de hayatını kaybettiği belirtildi. Olayla ilgili 3 rütbeli asker tutuklandı.

Hatay Barosu İnsan Hakları Komisyonu, Reyhanlı’daki Kavalcık sınır karakolunda darp edilip öldürüldüğü iddia edilen Suriyelilerle ilgili soruşturma hakkında açıklama yaptı. Açıklamada, olayın, sivillerden birinin deport (sınır dışı) edileceği sırada hayatını kaybetmesiyle ortaya çıktığı belirtildi.

T24’den Sibel Yükler’in haberine göre, komisyonun açıklaması şöyle:

“Reyhanlı ilçesinde Kavalcık Sınır Karakolu’nda 11.03.2023 tarihinde gerçekleşen iki sivilin karakolda gördükleri şiddet sonucu vefat ettiği, dört sivilin basit tıbbi müdahale ile giderilebilir yaralandığı ve üç sivil ile ilgili müracaat olmadığı için işlem yapılmadığı olay ile ilgili komisyonumuz ön araştırmasını yapmıştır. Araştırmalarımıza göre, ülkemize yasa dışı yollardan geçiş yapmak isteyen Suriye uyruklu sekiz kişi ile ülkemizden çıkmak isteyen bir kişi Kavalcık Karakolu görevlileri tarafından yakalanarak gözaltına alınmış, şahıslara işkence edilmiş, darp edilmişlerdir.

Deport edilmek üzere Cilvegözü Gümrük Müdürlüğü’ne teslim edildiklerinde bir sivilin işlemleri bekler iken vefat ettiği görülmüş, adli vaka olabileceği gözetilerek nöbetçi savcılığa bilgi verilmesi ile olay ortaya çıkmıştır. Savcılık tarafından deport edilen kişilere ulaşılmış ve ifadeye çağrılmışlardır. Beyan veren dört kişi, karakolda birkaç görevli tarafından işkenceye uğradıklarını, darp edildiklerini açıkça belirtmişlerdir. Alınan adli raporlarında basit tıbbı müdahale ile giderilebilir şekilde yaralandıkları tespit edilmiş, beyanları alındıktan ve teşhis işleminden sonra yeniden ülkelerine dönmeleri sağlanmıştır.

Müşteki mağdurlar, darp edilenlerden birinin Suriye ülkesinde vefat ettiği bilgisini paylaşmıştır. Soruşturma ile ilgili Reyhanlı Sulh Ceza Mahkemesi’nin gizlilik kararı bulunduğundan ifadelere ve raporlara erişilmemiştir. Soruşturma kapsamında iki üsteğmen ve bir teğmenin tutuklu yargılandığı, üç personelin adli kontrol ile serbest bırakıldığı bilgisine ulaşılmıştır. Yine bu personellerin görevden uzaklaştırıldığı haricen öğrenilmiştir. Gerek oluş şekli gerek ise sonuçları itibariyle çok vahim olan ve birçok insan hakkının ihlali barındıran bu olayın sonuna kadar takipçisi olacağımızı, kovuşturma aşamasında müdahil talebinde bulunulacağını belirtmek isteriz.” (Kısa Dalga)

Gündem