Sınır Tanımayan Doktorlar: “Covid-19 aşılarından patentler geçici olarak kaldırılmalı"

Sınır Tanımayan Doktorlar: “Covid-19 aşılarından patentler geçici olarak kaldırılmalı"
Sınır Tanımayan Doktorlar, zengin ülkelere “Tarihin doğru tarafında yer alın” çağrısı yaparak, Covid-19 aşılarından patentlerin geçici olarak kaldırılması planına destek olmalarını istedi.

Uluslararası gönüllü sağlık ordusu Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), zengin ülkelerden, koronavirüs aşılarının küresel üretimini artırabilecek olan patentlerin geçici olarak askıya alınması planına destek olmalarını istedi.

El Cezire’nin internet sitesinde yer alan habere göre Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyeleri bugün gayri resmi sanal bir toplantıda bir araya gelecek. Bu toplantıda salgın sırasında Covid-19 aşıları ve koronavirüsle ilgili diğer tıbbi araçların üretimi için fikri mülkiyet haklarından feragat önerisi de ele alınacak.

DTÖ’nün kurucu anlaşmasına ek olarak kabul edilen Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Anlaşması (TRIPS) için 30 Nisan’da yapılacak olan konsey toplantısı ve haziran ayındaki genel kurulda da konunun değerlendirilmesi isteniyor. 

Bu öneriyi destekleyenler, patentlerin geçici olarak askıya alınmasıyla dünya çapında daha çok fabrikanın TRIPS çerçevesinde uluslararası kuralları ihlal etmeden aşı üretmesine izin verilebileceğine dikkati çekiyor.

Ekim ayında Hindistan ve Güney Afrika tarafından sunulan öneri, çoğu aşı üreticisi ilaç firmalarına ev sahipliği yapan ABD ve AB üyeleri gibi zengin ülkelerin sert muhalefetiyle karşılaştı.  

AMAÇ HAYATLARI KURTARMAK


Sınır Tanımayan Doktorlar adına Dr. Maria Guevara imzasıyla yapılan açıklamada, bu plana muhalefet edenlerin itirazlarından vazgeçmeleri istendi. Açıklamada,  Covid-19 pandemisinde fikri mülkiyet hakkından geçici olarak feragat edilmesinin sağlanmasıyla, üretim ve tedarik kapasitesinin çeşitlenmesiyle aşılabilecek bir aşı kıtlığı olduğuna işaret edildi.

Açıklamada, “ABD ve AB dahil muhalefet eden tüm ülkelere sesleniyoruz; destek olanlarla ellerinizi birleştirin ve tarihin doğru tarafında yer alın. Sonuçta bu sistemi korumak değil hayat kurmakla ilgili” denildi.

Covid-19 salgınının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçti. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre zengin ülkelerde her 4 kişiden biri aşılanmışken, düşük gelirli ülkelerde bu oran her 500 kişiden biri şeklinde ortaya çıkıyor. 

Covid-19 nedeniyle bugün itibariyle dünya genelinde toplam vaka sayısı 144 milyonu geçti ve 3 milyondan fazla kişi hayatını kaybetti.(AJANSBİZİM)

Sağlık