Şırınga sıkıntısı, aşılama programlarını zorluyor

Şırınga sıkıntısı, aşılama programlarını zorluyor
Dünyada şırınga sıkıntısı yaşanıyor, fabrikalar siparişe yetişemiyor





Ülkelerinin koronavirüs salgınına karşı yoğunlaştırdığı aşılama programı nedeniyle şırınga talebi arttı. Şırınga üretim fabrikaları artan talebe yetişemez oldu. 

BBC ve Straits Times'ın internet sitelerinde yer alan haberlere göre,  ülkelerin aşılama programı nedeniyle şırıngaya yönelik talep artınca şırınga fabrikaları siparişlere yetişemez oldu. 

Dünyanın en büyük tek kullanımlık şırınga üreticilerinden biri olan Hint firması ''Hindustan Syringes & Medical Devices (HMD)''  yöneticisi Rajiv Nath,  dakikada 6 bin şırınga ürettiklerini, dünya genelindeki taleplerin çoğunu geri çevirdiklerini belirtti. 

10 milyar şırıngaya ihtiyaç var

Nath, fabrikanın günde yaklaşık 4 milyon şırınga üretimine karşılık, bunun yeterli olmadığını, nüfusun yüzde 60'ının aşılamak için dünyanın 10 milyar şırıngaya ihtiyacı olduğunu kaydetti. 

Aşılamada yaygın olarak kullanılan temel ürünlerinden biri olan 0,5 ml AD şırıngalarının üretimini geçen yıl Haziran ayında yılda 560 milyon parçadan 800 milyona çıkardıklarını belirten Nath, daha fazla uluslararası alıcı sıraya girdikçe, bu segment için üretimi Haziran ayına kadar bir milyara ve ardından bu yıl Eylül ayına kadar 1,2 milyara çıkarmayı planladıklarını söyledi.

Nath, bu sıkıntının aşılması için Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), hükümetler ve şırınga üreticileri arasında daha iyi işbirliği yapılması gerektiğini vurguladı.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler, nüfuslarını Covid-19'a karşı aşılamak için yeterli şırıngaya sahip olmadığına dair raporlar bildiriyor.

Şırınga sıkıntısı yaşayan ülkelerden biri olan Japonya, 17 Şubat'ta aşı uygulamasına başladığında, yerel üretimin yetmeyeceğini öngörüp, HMD firmasına 15 milyon şırınga siparişi verdi. Firma, başka ülkelerden de talebin çok olması nedeniyle siparişi karşılamakta zorlandığını belirtti. 

Şırıngaya ihtiyacı olduğunu belirten ülkelerin başında Japonya'nın yanı sıra Brezilya, ABD ve bazı Avrupa ülkeleri geliyor. Küresel şırınga sıkıntısının, ülkelerin yerel üretimindeki şırınga fiyatlarını da arttırıyor. ABD, iğne ve şırıngaları yüzde 80 oranında Çin'den tedarik ediyor ve bu durumdan kurtulmak istiyor. ABD, bunun için yerel üretimi arttırmanın yollarını ararken , Çinli firmalar dünya genelinde artan talep nedeniyle üretimi arttırmayı planlıyor. 

(Ajans Bizim)








Sağlık