Şirketten bilgilendirme geldi: Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde deprem sonrası hasar yok

Şirketten bilgilendirme geldi:  Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde deprem sonrası hasar yok
Hatay depreminden sonra inceleme yapılan Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde hasar tespit edilemedi.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından, dün akşam Hatay'da iki deprem meydana gelmiş, 6 kişi hayatını kaybetmişti.

Akkuyu Nükleer A.Ş.'nin açıklamasında, sahadaki inşaat ve montaj çalışmalarının devam ettiği, Akkuyu NGS sahasındaki inşaatın tüm aşamalarının bağımsız denetim kuruluşları ve ulusal düzenleyici kurum olan Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) tarafından yakından izlendiği kaydedildi.

Açıklamada, "Mersin'de de hissedilen son depremin ardından Akkuyu NGS sahasında hızla inceleme yapıldı. Akkuyu Nükleer tarafından yapılan inceleme sonucunda herhangi bir anormallik veya hasar tespit edilmemiştir" dendi.

'Yıkıcı deprem gözlenmedi'

Açıklamada, depremde Akkuyu Nükleer A.Ş. İletişim Birimi projeye ilişkin de bilgi notu paylaştı. Buna göre, Akkuyu NGS sahası, AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Haritası'nda, deprem bölgeleri sınıflandırmasına göre en güvenli kabul edilen beşinci derece deprem bölgesinde yer alıyor.

Bölgede yapılan gözlemlere göre sahanın çevresindeki 50 kilometrelik alanda gözlem tarihi boyunca, hiçbir büyük ve yıkıcı deprem gözlenmedi.

'9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı'

Akkuyu NGS projesinin tasarımının 9 büyüklüğündeki maksimum depremlere göre yapıldığı kaydedilirken, NGS inşaatı sırasında da sismik aktivitelerin düzenli olarak izlendiği vurgulandı.

Verilen bilgiye göre Akkuyu sahasının içinde 2 sismik ölçüm istasyonu 40 kilometrelik bir alanda da 12 tane daha olmak üzere 14 istasyon tarafından sürekli izleme yapılıyor. İstasyonlardan alınan veriler toplanarak Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün (KRDAE) Türkiye bilgi işlem merkezine iletiliyor.

Akkuyu Nükleer A.Ş., uluslararası kuruluşların çalışmalarının, Akkuyu sahasının parametrelerinin bir nükleer enerji santralinin inşası için mevcut tüm yasal gerekliliklere uygun olduğunu doğruladığı kaydedildi.

Şirkette aktarılan bilgi notunda, şunlar kaydedildi: "Fukuşima olayının ardından nükleer santral tasarımlarının yeniden değerlendirilmesini takiben, Akkuyu için Maksimum Tasarım Depremi'ni (MDE) yüzde 40 şiddetinde aşan depremler için ek testler gerçekleştirilmiştir. Değerlendirme sonuçları, ana sistemlerin, yapıların ve ekipmanların MRZ şiddetindeki deprem yüklerini absorbe etmek için yeterli rezerve sahip olduğunu ve MRZ+yüzde 40 yüklerine karşı dayanıklı olduğunu göstermektedir. Muhafaza kabuğu böyle bir etki durumunda sıkı kalacaktır ve reaktör binasının betonarme yapıları sağlam kalacaktır. MRZ+yüzde 40 şiddetindeki bir sismik etki sonucunda radyoaktif maddelerin muhafaza kabuğu dışına salınması söz konusu değildir."

Tsunamiye karşı ne önlem var?

Şirketin verdiği bilgide, Akkuyu NGS'nin ana bina ve yapılarının deniz seviyesinden 10,5 m yükseklikte, yapımı devam eden koruma barajının deniz seviyesinden yüksekliğinin de +12,5 metre olacağı kaydedildi.

Bilgide "Akkuyu NGS inşaat sahasındaki bir dizi mühendislik koruma önlemi, yağış, çamur akışları ve sellerin yanı sıra yükselen deniz seviyelerinin etkilerinden koruma sağlamaktadır" ifadeleri yer aldı.

Stres testlerine ilişkin raporda ise şu bilgiler yer aldı: "Akkuyu NGS tasarımı, küresel ısınmanın tüm yaşam döngüsü boyunca dünya deniz seviyesinde yükselme için 1 metre rezerve sahiptir. Akkuyu NGS sahası, deniz seviyesinin 8,63 m yükselmesi durumunda da korunacaktır. NGS inşaat sahasının bulunduğu bölgede potansiyel bir tsunaminin maksimum yüksekliğinin tesisin açık denizdeki hidrolik yapılarının etkisi dikkate alındığında, hesaplamalara göre, böyle bir tsunaminin ancak 10 bin yılda bir olasılıkla 6,55 metreye kadar olabileceği öngörülmüştür." (DHA)

Gündem