Şırnak Barosu’ndan Sağlık Bakanlığı'na 'Kürtçe' çağrısı: E-reçete sistemine ekleyin

Şırnak Barosu’ndan Sağlık Bakanlığı'na 'Kürtçe' çağrısı: E-reçete sistemine ekleyin
Sağlık Bakanlığı’nın e-reçete sistemine Kürtçenin ivedi bir şekilde eklenmesi gerektiği çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca e-reçete sistemine İngilizce, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça dillerinin eklendiğini açıkladı. Bu dillerin arasında sisteme Kürtçenin bulunmamasına ise tepkiler sürüyor. Şırnak Barosu’nun yaptığı yazılı açıklamada, anadilde sağlık hakkının engellenemeyeceği belirtildi.

'Hukuki gerekçeden yoksun'

Düzenlemenin gerekli olduğunu ancak eksik kaldığı ifade edilen açıklamada, “Ülke nüfusunun ağırlıklı bir bölümünü oluşturan Kürt vatandaşların anadili olan Kürtçe dili sisteme eklenmemiştir. Sağlık Bakanlığı’na bağlı e-reçetem sistemine 5 dil eklenmesine rağmen Kürtçe dilinin eklenmemiş olması hukuki gerekçeden yoksun olduğu gibi hakkaniyetten de uzaktır. İlgili çalışma ülkemizde sadece Kürtçe dilini konuşabilen insanların sağlık alanında bu haklarını kullanabilmelerini de kısıtlamaktadır” denildi.

'Bakanlığın tüm vatandaşlara eşit şekilde sağlık hizmetleri sunması gerek'

Sağlık Bakanlığı’nın eşit bir şekilde sağlık hakkı tanımakla yükümlü olduğu vurgulanan açıklamada, şunlara yer verildi:

“Bakanlığın tüm vatandaşlara eşit şekilde sağlık hizmetleri sunması gerekirken ülkenin belirli bir kısmına bu alanda sağlık haklarını anadilleri ile kullanabilmeleri için hizmet sunarken, diğer bir kesimine bu hakların sağlanmaması kabul edilebilir değildir. Bu nedenlerle Sağlık Bakanlığı’nın e-reçetem sistemine Kürtçe dilinin de ivedi bir şekilde eklenmesi gerekmektedir. Bu hususta baromuz tarafından Sağlık Bakanlığı’na resmi başvuru yapılmış ve süreç yine baromuz tarafından takip edilecek olup kamuoyu ayrıca bilgilendirilecektir.”

Gündem