Şırnak'ta 43 öğrenciyi istismardan yargılanan Burak Ercan'a ödül gibi ceza

Şırnak'ta 43 öğrenciyi istismardan yargılanan Burak Ercan'a ödül gibi ceza
Şırnak Cizre'de 43 öğrenciye “cinsel taciz”, “cinsel saldırı” ve “cinsel istismar" suçlamalarıyla yargılanan müdür yardımcısı Burak Ercan’a 3 yıl 9 ay hapis cezası ve 4 çocuk yönünden ise beraat verildi.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2018-2019 yıllarında ilçede bulunan bir okulda müdür yardımcısı iken 43 öğrenciyi istismar ettiği ortaya çıkan Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) İşyeri Temsilcisi Burak Ercan hakkında açılan davanın karar duruşması görüldü.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, "Cinsel taciz", “Sarkıntılık suretiyle çocuğun cinsel istismarı” ve “Basit cinsel saldırı” suçlamalarıyla yargılanan Ercan, Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya bulunduğu kentten Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, Baro’nun Çocuk Hakları Merkezi avukatları, Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı avukatı, İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticileri, Eğitim Sen Şırnak yöneticileri duruşma salonunda hazır bulundu. 7 mağdur öğrencinin şikayetleriyle sürdürülen davada karar verildi.

Savcı mütalaası

Savcı, önceki duruşmada verdiği mütalaada öğrencilerden Ş.S.’nin dosyadan çıkarılmasına, öğrencilerden B.Ç. ve E.Y yönünden beraat kararı verilmesini istedi. Savcı, öğrencilerden E.İ., B.Y., Z.Y. ile B.İ.'ye yönelik eylemlerinden kaynaklı sanığın cezalandırılmasını talep etti.

Baro başkanı şikayetçilerin durumuna dikkat çekti

Mütalaaya karşı beyanda bulunan Baro Başkanı Rojhat Dilsiz, birçok kişiye benzer nitelikte eylemlerin yapıldığını belirterek, “Buna rağmen halen somut delil isteniyor. Dosyanın genel durumu nazara alındığında Ş.S. yönünden beraat değil kesinlikle failin cezalandırılması gerekiyor. Suç tarihi 2018’dir. Bölgenin koşulları da göz önünde bulundurulduğunda bu 6 yıllık süreç mağdurları ve ailelerinin baskı altına alınmasına neden olmuştur. Toplumda da böyle bir suçla itham edilmek istemediklerinden dolayı bir kısmı zamanla şikayetlerinden vazgeçmiştir. 6 yıl boyunca sürekli gelip mahkemede ifade vermek istemedikleri için böyle bir karar vermişlerdir. Ş.S. 15 yaşından küçük olduğu için failin en üst sınırdan cezalandırılmasını talep ediyoruz ve sanığın tutuklanması gerekmektedir. Çünkü bu tür eylemlerde bulunan bir insanın halen dışarıda olması ve böyle bir potansiyelinin varlığı nedeniyle hükmen tutuklanmalıdır” dedi.

Diğer avukatların savunmalarının ardından fail Ercan yaptığı savunmada, üzerine atılı suçlamaları işlemediğini iddia ederek, beraat talebinde bulundu.

3 yıl 9 ay ceza

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, Ercan hakkında, Z.Y. yönünden “cinsel taciz” suçundan 7 ay 15 gün hapis ceza verilmesine ve cezanın Hükmün Açıklanmasının Geriye Bırakılmasına (HAGB), E.Y. yönünden 7 ay 15 gün ceza verilmesine ve cezanın HAGB’ye bırakılmasına karar verirken, B.S. yönünden “sarkıntılık suretiyle çocuğun cinsel istismarı” suçundan 3 yıl 9 ay ceza verilmesine karar verdi. Bu karara HAGB uygulanmadı.

Diğer 4 mağdur çocuk yönünden ise faile beraat kararı verildi.

Ne olmuştu?

Şırnak'ın Cizre ilçesinde bulunan Merkez Anadolu Lisesi’nde Müdür Yardımcısı olan Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir-Sen) İşyeri Temsilcisi Burak Ercan, 2018 yılında 48 öğrenciye cinsel tacizde bulundu. Şikayetler 2018 yılında yapılmasına rağmen Ercan, bu dönemde herhangi bir tedbir alınmadan 13 gün boyunca okula gidip taciz ettiği öğrencilerle aynı ortamda bulunmaya devam etti. Olayın kamuoyuna yansımasıyla Ercan, kaymakamlık tarafından açığa alındı. Daha sonra Bakanlık Müfettişleri okula ulaşarak, resmi tahkikat başlattı. Süreç devam ederken, savcılığa yeni şikayet dilekçeleri de ulaştı. Birçok öğrenci, korktukları için sadece sözlü ifade verebileceklerini, savcılığa gidemeyeceklerini belirtirken, müfettişlerin raporlarında 40’ın üzerinde çocuğun fail tarafından tacize uğradıklarına dair beyanları yer aldı.

Soruşturma dosyasına gizlilik kararı getirilirken, Ercan hakkında teftiş kurulu tarafından ihraç talep edildi. Fakat bu ceza, bürokratik kanallarla hafifletilerek “kademe durdurma” cezasına dönüştürüldü. Çocukların şikayeti üzerine Ercan hakkında “Cinsel taciz” suçuyla önce Cizre Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Ardından avukatların itirazıyla dava Cizre 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. 11 Mart 2022 tarihinde karara bağlanan davada, Ercan’ın tutuklanması yönündeki talepler reddedilerek, 22 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ercan’ın avukatlarının itiraz ettiği dosya istinafa gönderildi. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 7’nci Dairesi, Ercan’ın avukatlarının itirazını reddederek, yerel mahkemenin verdiği cezayı 13 Ocak’ta onadı.

İkinci dava

Ercan’ın “cinsel taciz” suçundan yargılandığı davanın dosyası istinaftayken, bu kez aynı okuldan 5 öğrenci daha Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek, 2018-2019 yılları arasında Ercan'ın cinsel tacizine uğradıklarını belirtti. Öğrencilerin şikayetleri üzerine Ercan hakkında bu kez “Cinsel taciz”, “Sarkıntılık yapmak suretiyle çocuğun cinsel istismarı” ve “Basit cinsel saldırı” suçlarından yeni bir soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın tamamlanmasıyla hazırlanan iddianame, Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Ercan’ın yargılandığı ikinci davanın ilk duruşması 27 Ekim’de görüldü. 2 Aralık’ta görülen ikinci duruşmada mahkeme heyeti, sanığın tutuklanması yönündeki talepleri reddetti. (Kısa Dalga)

Gündem