Şırnak’ta çocuğa tecavüz davasında korucuların cezası bozuldu

Şırnak’ta çocuğa tecavüz davasında korucuların cezası bozuldu
Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Uzungeçit Beldesi’nde 15 yaşındaki S.A.’ya 7 yaşından itibaren sistematik tecavüzde bulunarak, fuhuşa zorladığı iddia edilen, aralarında korucuların da olduğu 5 kişiye verilen hapis cezası, İstinaf Mahkemesi tarafından bozuldu.

Çocuğun ifadesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında AKP’li Uzungeçit Belde Belediyesi Başkanı Cemil Yıldız’ın yakın koruması ve korucu Cengiz Aydemir, emekli korucu Sami Yıldız ve çocuğun üvey annesi Berivan Aydemir, "Fuhuş yaptırma" ve “Nitelikli cinsel istismar” suçlamalarıyla Mart 2022’de tutuklandı. Metahan Bayram ve Zahide Yıldırım ise tutuksuz yargılandı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, sanıklar hakkında, “cinsel istismar,” “tehdit”, “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma”, “fuhuş” ve “taciz” suçlamalarıyla iddianame hazırlanırken, Şırnak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava 13 Nisan 2022’de karara bağlandı.

Tutuklu yargılanan korucu Cengiz Aydemir’e “tecavüz” ve “kişiyi hürriyetinden mahrum bırakma” suçlarından toplam 18 yıl 4 ay hapis cezası verildi.

Tutuklu Berivan Aydemir “çocuğa nitelikli cinsel istismar”dan 25 yıl, “kişiyi hürriyetinden mahrum bırakma ve fuhuşa zorlama” suçundan 9 yıl 4 ay olmak üzere toplam 34 yıl 4 ay hapse mahkum edildi.

Tutuklu sanık Sami Aydemir, “nitelikli cinsel istismar” ve “kişiyi hürriyetinden mahrum bırakma” suçlarından 34 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Tutuksuz yargılanan Metahan Bayram’a 2 yıl 6 ay, yine tutuksuz yargılanan Zahide Yıldırım’a da 4 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Mahkemenin kararının ardından sanıkların avukatları dosyayı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. İstinaf Mahkemesi sanıklar hakkında yerel mahkemenin verdiği kararı bozdu.

Bozma kararının gerekçesinde, “sanığın hangi eylemlerinin suç sayıldığı açıklandıktan sonra kabul edilen bu eylemlerin hukuki nitelendirilmesinin yapılmadığı” ve “kurulan hükmün gerekçesiz kurulduğu” belirtildi.

Tutukluluğa devam

Ayrıca sanıklar Cengiz ve Sami için esas iddianamede “tehdit” suçundan cezalandırılmaları talep edildiği, ancak bu suç bakımından bir karar verilmeyerek CMK’nin 225/1 maddesine aykırı davranıldığı ifade edildi.

Mahkeme, söz konusu nedenlerle hükmün oy birliğiyle bozulduğunu belirtti. Mahkeme, “dosyanın yeniden incelenmek ve hükmolunmak üzere ilk derece mahkemesine gönderilmesine, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına” karar verdi. (Kısa Dalga)

Gündem