Siyasi partilerden İliç açıklamaları: Felaket göz göre göre geldi

Siyasi partilerden İliç açıklamaları: Felaket göz göre göre geldi
Erzincan İliç’te Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kaymasına ilişkin siyasi parti liderlerinden açıklama geldi. Açıklamalarda, yaşanan felaketin göz göre göre geldiğine dikkat çekilirken, bir maden sahasının daha işçilere mezar olduğu vurgulandı.

Erzincan İliç’te Anagold Madencilik tarafından işletilen Çöpler Altın Madeni’nde meydana gelen toprak kaymasına ilişkin siyasi partiler süreci takip ettiklerine dair açıklamalarda bulundu.

"Felaket göz göre göre geldi"

Parti liderleri sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda toprak altındaki işçilerin çıkarılması için temennide bulundu.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları X hesabından altın şirketine tepki gösteren bir açıklama yaparak şunları kaydetti: "Beşli çete ve uluslararası sermayeye peşkeş çekilen Erzincan İliç’teki altın madeninde felaket göz göre göre geldi! Bütün uyarılara rağmen sürekli kapasitesi arttırılan altın madeninde göçük meydana geldi. Göçük altında kalan işçilerin sağ salim kurtarılması için kamu olanakları seferber edilmelidir. Süreci yakından takip ediyoruz. Meydana gelen göçükte kaybımızın olmaması tek temennimizdir.”

Özel: Parti heyetimiz bölgeye hareket etti

CHP lideri Özgür Özel ise şunları yazdı: “Erzincan İliç'te altın madeninde yaşanan felaketi kaygıyla ve dehşetle takip ediyoruz. Genel Başkan Yardımcılarımız Deniz Yavuzyılmaz, Gamze Taşcıer, Milletvekillerimiz Mustafa Sarıgül, Müzeyyen Şevkin ve PM üyemiz Baran Bozoğlu'dan oluşan parti heyetimiz bölgeye hareket etti. Göçük altında bulunan madencilerimize salimen ulaşılması tek temennimizdir.”

"Onlarca işçiye yine maden sahası mezar oldu"

Emek Partisi tarafından yapılan açıklamada iki yıl önceki siyanür sızıntısı hatırlatılarak "Plana, projeye, bilime uyulmamasının bir sonucu olarak onlarca işçiye yine maden sahası mezar oldu. Taşeron üretim ve güvencesiz çalışmanın sermaye açısından temel birikim olarak ele alındığı, kayıt dışı ekonominin yaygın olarak üretim sürecinde varlığını sürdürdüğü koşullarda mevcut yasanın uygulama, denetim ve yaptırım süreçlerinin etkisi kâğıt üzerinde kalmaya mahkumdur" denildi.

Madenlerde denetim bulunmadığı ya da dikkate alınmadığı belirtilen açıklamada "Daha fazla üretimin getirdiği üretim zorlaması ve verimlilik politikası sonucunda İSİG önlemlerinin göz ardı edilmesi madencilik sektörünün temel düsturu olmuş haldedir. İşçilerin emeği kadar canlarının da değersizleştiği ve fıtratında ucuz emek sömürüsü olan bu düzeni değiştirmek zorundayız!" ifadeleri yer aldı.

Türkiye İşçi Partisi de madene kapasite arttırımı için verilen ÇED olumlu kararı davasını ve madende yaşananları hatırlatarak "Temmuz 2022'de Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. hakkında Erzincan Cumhuriyet Savcılığı'na bulunduğumuz suç duyurusuna 31 Ekim 2022'de takipsizlik kararı verilip, ardından şirkete madenin kapasitesini artırmaya yönelik izinler sağlandı. Dahası, maden ruhsatının iptaline ilişkin davaların devam etmesine rağmen 2023 yılında Anagold Madencilik'in 209 milyon TL değerindeki vergi borcu silindi. Olası can kayıplarının da, ekolojik kıyımın da tüm sorumluları belli!" açıklamasında bulundu.

Açıklamada "Mühendisler tarafından çökeceğine yönelik uyarılar yapılmasına rağmen madenin kapasitesini artırmaya devam edenlerin takipçisi olacağız!" denildi.

"Ne yazık ki uyarılarımız dikkate alınmadı"

İYİ Parti Genel başkanı Meral Akşener, resmi X hesabından konuya ilişkin paylaşımında altın madeninde ısrar edilmesini eleştirdi.

Akşener şunları ifade etti: “Erzincan'da maden ocağında meydana gelen heyelanla ilgili gelişmeleri endişeyle takip ediyorum. Fırat Nehri'nin dibinde siyanürle altın aranmasının doğamıza verdiği zarara daha önce de dikkat çekmiş, burada yaşanabilecek tehlikelere karşı iktidarı ve yetkilileri uyarmıştık. Ancak ne yazık ki uyarılarımız dikkate alınmadı ve bugün doğanın bozulan dengesinde en korkulan senaryolardan birini yaşıyoruz. Umuyorum ki göçük altında kalan madencilerimize bir an önce sağ salim ulaşırız. Ülkemizin bir daha böylesi felaketlerle sınanmamasını Yüce Allah'tan niyaz ediyorum.” (Kısa Dalga)

Gündem