Soma davasına, sanıklar SEGBİS'le katıldı, avukat Kozağaçlı'ya izin verilmedi

Soma davasına, sanıklar SEGBİS'le katıldı, avukat Kozağaçlı'ya izin verilmedi
Manisa’nın Soma ilçesinde yedi yıl önce 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili davanın karar duruşması yapılıyor.

301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davasında yeniden başlayan yargılamada karar duruşması yapılıyor. Duruşmaya sanık Can Gürkan ve avukatları SEGBİS ile katılırken avukat Selçuk Kozağaçlı'nın Silivri Cezaevinden katılma talebi reddedildi. Madenci ailelerinin avukatları, "Sanıksız yargılama yapıyorsunuz. Avukatın savunmaya katılmasını da engelliyorsunuz” diye tepki gösterdi.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, daha önce “olası kastla insan öldürme” suçundan ceza alan sanıklar hakkında Ocak 2021’de "bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan ceza verilmesini istemişti. Bunun üzerine 4 sanığın yargılaması yeniden başlamıştı. Avukatların reddi hakim talepleri reddedilmişti.

Evrensel gazetesinin aktardığına göre, duruşmaya sanık Can Gürkan ve avukatları bulundukları kentlerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken diğer sanıklar duruşmada yer almadı. Madenci aileleri ve avukatları ise duruşmada hazır bulundu.

YENİ BAŞKAN KATILMADI

Hakimler Savcılar Kurulu (HSK) tarafından yayımlanan kararname ile Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Pehlivanoğlu, Denizli Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atanmış yerine ise Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Serkan Erdoğan görevlendirilmişti. Ancak duruşma gerekli yazışmaların yetişmediği gerekçesi ile Sahil Pehlivanoğlu başkanlığında görülmeye başlandı.

Duruşmada ilk olarak ÇHD Genel Başkanı ve dava avukatlarından Selçuk Kozağaçlı'nın Silivri 9 No'lu Cezaevinden dosyaya yolladığı SEGBİS ile duruşmaya katılma talebi okundu. Katılan vekili olarak Av. Selçuk Kozağaçlı'nın dinlenme talebi heyet kararıyla reddedildi.

AVUKAT VE AİLELERDEN TEPKİ

Konuya ilişkin söz alan Avukat Nergiz Tuba Aslan, “Selçuk Kozağaçlı'nın talebinin reddi hukuka aykırıdır. Kozağaçlı en başından beri bu dosyaya emek vermiştir. Kozağaçlı'ya tutuklu olduğu dosyanın soruşturmasında 'Neden Soma davasında avukatlık yaptın' sorusu sorulmuştur. Kozağaçlı, Soma Katliamı gibi toplumsal davalardan kaynaklı olarak tutuklu bulunmaktadır. Selçuk Kozağaçlı'nın talebini tekrar ediyoruz” dedi.

Avukat Can Atalay da “Selçuk Kozağaçlı'nın savunma talebini reddetme gerekçeniz olarak Adalet Bakanlığı genelgesini gösterdiniz. Adalet Bakanlığı genelgesi sizi bağlamaz, savcılığı bağlar. Kozağaçlı bu dosyanın en başından beri, delil toplanmasından dosyanın esasına kadar her aşamasında bulunmuştur. Yapacağı savunma çok krtitik. Hakkında hiçbir kesinleşmiş hüküm olmayan birinin savunmasının alınmaması hukuka aykırıdır” diye konuştu.

Heyetin hukuka uygun ve adli bir karar vereceğine güven olmadığını dile getiren Aslan, “Bugün 14 Haziran Uluslararası Adil Yargılanma Hakkı Günü. O da Soma Katliamı davasının karar duruşmasına denk geldi. Bu yıl Türkiye'ye ithaf edildi Adil Yargılanma Hakkı Günü. Tarihsel olarak böyle bir günde karar vereceğinizi bilin” ifadelerini kullandı.

Aslan, reddi hakim taleplerinin hâlâ devam ettiğini söyledi.

Davanın politik bir dava olduğunu vurgulayan Aslan, “Teorik olarak kanun önünde eşitlik vardır ama biz hep söylüyoruz ki kanunlar burjuva ideolojisine hizmet ediyor, devlet yetkililerine hizmet ediyor. Burada açıkça görüyoruz hepsini” dedi.

Avukat Derviş Emre Aydın ise katliam sonrası basın toplantısının videosu ekrana yansıtarak sanıkların işledikleri suçları açıkladı.

Avukatların beyanlarının ardından duruşmaya ara verildi.

“ADALET İSTİYORUZ”

Soma Davasının görüleceği duruşma öncesinde madenci yakınları ve sivil toplum örgütleri Akhisar sokaklarında yağmur altında ‘Adalet İstiyoruz' sloganlarıyla yürüyüş yaptı. Yürüyüşe CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, CHP İl Başkanı Semih Balaban, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, siyasi partilerin yöneticileri de katılarak destek verdi.

DAVANIN SEYRİ 

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014'te, 301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasının ardından yürütülen adli süreçte mahkeme heyeti, aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’ın da bulunduğu tutuklu 5 sanık için 15 yıldan 22,5 yıla kadar, 9 tutuksuz sanık için de 6 yıldan 10 yıla kadar hapis cezaları verdi. Şirketin patronu Alp Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 37 sanık ise beraat etti. 

Yargıtay 12’nci Ceza Dairesi, ‘olası kastla insan öldürme’ suçundan ceza alan Can Gürkan’ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın ‘bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma’ suçundan cezalandırılmalarını istedi. Bunun üzerine dava, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde 13 Nisan’da yeniden görülmeye başladı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç olmak üzere 4 sanığın yargılamaları tekrar başladı.

‘REDDİ HAKİM’ TALEBİ REDDEDİLDİ

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde 24 Mayıs’ta yapılan duruşmada madenci yakınlarını avukatları mahkeme başkanının ve heyetinin tarafsız olmadığı gerekçesiyle ‘reddi hakim' talebinde bulunmuşlardı. Avukatların bir üst mahkeme olan Manisa 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne taşıdıkları talepleri yine reddedildi. Karar duruşmaya iki gün kala UYAP sistemine yüklendi.

Manisa 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen ret kararın gerekçesinde, avukatların mahkeme başkanı ile heyetinin tarafsızlığını kaybettiğine dair somut delillerin olmadığı ve iddiaların soyut olduğu belirtildi.


Gündem