Soma'da maden işçilerinden TİS tepkisi: 0.25 kuruş reva görüldü

Soma'da maden işçilerinden TİS tepkisi: 0.25 kuruş reva görüldü
Soma’da Türkiye Kömür İşletmeleri’nde çalışan maden işçileri, imzalanan toplu sözleşmeye itiraz etti. Maden işçisi Kenan Günsal, “Bize sorulmadan imzalandı. Hepimizin hayalleri, bir ekmek parası cebimize koyabilmekti. Bunlar bize 1 liranın dörtte birini reva gördüler” dedi.

Somalı madenciler, Türkiye Maden İşçileri Sendikası ile Türkiye İşveren Sendikası arasında imzalanan ve 2023-2024 yıllarını kapsayan toplu iş sözleşmesine itiraz etti.

Türkiye Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Şubesi’nde bir araya gelen maden işçileri, sözleşmenin öngördüğünü belirttikleri 25 kuruşu protesto etti. İşçiler, kurdukları temsili “yardım sandığına” 25 kuruş attı.

"Bize sorulmadan imzalandı"

Maden işçilerinden Kenan Günsal, şunları söyledi:

“Bizler; Türkiye Kömür İşletmeleri maden işçileriyiz. Özelleştirme saldırısına direnen, deprem bölgesinde arama-kurtarma çalışmalarında günlerce varını yoğunu ortaya koyan onurlu maden işçileriyiz. Artan hayat pahalılığı ve beraberinde devam eden emek sömürüsü altında ezilen, yok sayılan maden işçileri olarak bir kez daha meydanlardayız.

"Sendika bize ihanet etti"

Altı aydır devam eden toplu iş sözleşme görüşmeleri dün akşam saatlerinde bize sorulmadan imzalandı. Her zaman sendikacılara şunu belirttik: İşçiye sormadan bu sözleşmeleri imzalamayın. Hiçbir maddede elle tutulur iyileştirme yapılmamıştır. Aylardır bizi sözleşme sürecine dahil etmeyen, taleplerimize kulaklarını tıkayan sendika yöneticileri, toplu iş sözleşmesine imzasını atarak bizlere ihanet etmişlerdir.

Soma Ege Linyitleri İşletmesi'nde çalışan 1121 maden işçisinin sözleşme taleplerine sürecin daha en başında kulaklarını tıkamışlardır. Bu sözleşme döneminde hepimizin hayalleri, bir ekmek parası cebimize koyabilmekti. Bunlar bize 1 liranın dörtte birini reva gördüler.”

"Maden işçilerine 0,25 kuruş reva görüldü"

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Merkez Bölge Temsilcisi Selçuk Metin ise şöyle konuştu:

“Bizi çok umutlandırmışlardı. Toplu sözleşme seçimden önce bitsin diye, avazımızın çıktığı kadar genel merkez bazında da bağırdık. Dedik ki, ‘Toplu sözleşmemizi, seçimden önce mutlaka ve mutlaka bitirin. Seçim sonrasında kim gelirse gelsin, kayıplarımız olacak’ demiştik. Toplu sözleşmeden sorumlu öğretim görevlisi ile yaptığımız görüşmede, ‘çok güzel sonuçlar alacağımızı’ belirtmişti. Ama sonuç, 0,25 kuruş, bizi hüsrana uğrattı. Yönetim, Genel Merkez bazında da sınıfta kalmıştır. Diğer kurumlar, 1 buçuk lira, 2 lira aldığı halde biz maden işçilerine 0.25 kuruş reva görülmüştür.

Hatırlarsanız Türk-İş Çerçeve Protokolünde, Türk-İş Başkanı; Sayın Cumhurbaşkanına ‘özellikle maden işçileri mağdur’ demişti. Bizi çok umutlandırmıştı. Şu anda tüm kamu kurumlarında en alt tabakada bizler kaldık. Bu toplu sözleşme masasında bu sözleşmeyi imzalayanların hepsini ben de protesto ediyorum." (ANKA)

Gündem