Somali Cumhurbaşkanı: Türkiye, 10 yıl denizlerimizi koruyacak

Somali Cumhurbaşkanı: Türkiye, 10 yıl denizlerimizi koruyacak
Somali, Türkiye ile deniz varlıklarını korumayı amaçlayan bir savunma işbirliği anlaşmasını onayladığını duyurdu. Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud Türkiye'nin denizlerini 10 yıl boyunca koruyacağını açıkladı.

Somali, Türkiye ile ülkenin deniz varlıklarına destek ve Etiyopya'nın ayrılıkçı Somaliland bölgesi üzerinden denize erişim sağlama çabalarını caydırmayı amaçlayan savunma işbirliği anlaşmasını onayladığını duyurdu.

İki ülke arasında 8 Şubat'ta savunma ve güvenlik konularını da kapsayan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalanmıştı.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye-Somali arasında imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması'nın Somali Meclisi tarafından onaylanmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, "10 yıllık işbirliğinden sonra biz de denizlerimizi koruyacak bir donanmaya sahip olacağız" dedi.

'Deniz kaynaklarının gelişmesine katkı sağlayacak'

Cumhurbaşkanı Mahmud, anlaşmanın, terörizmle mücadele, dış tehditlerle baş etme, korsancılık ve yasa dışı balıkçılıkla mücadele gibi konularda işbirliklerini içerdiğini açıkladı. İki ülke arasında ortak bir deniz kuvveti oluşturulacağını belirten Mahmud, bu kuvvetlerin Somali sularını 10 yıl boyunca koruyacağını ve deniz kaynaklarının gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Mahmud, Türkiye'nin Somali'ye sağladığı desteğin diğer dünya ülkelerinin verdiği destekten farklı olduğunu vurguladı. Türkiye ile Somali arasında imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması, 8 Şubat tarihinde gerçekleşmişti. (Kısa Dalga)

Gündem