Son anket: Kürt seçmen kime oy verecek, hangi ittifak öne çıkıyor?

Son anket: Kürt seçmen kime oy verecek, hangi ittifak öne çıkıyor?
HDP’yi destekleyeceğini söyleyen seçmenlerin yüzde 70,7’si ittifaklı bir seçim olması durumunda HDP’nin ittifakını tercih edeceğini ifade ediyor. Kürt seçmenin büyük çoğunluğu seçimlerin ikinci tura kalması halinde HDP’nin tutumuna göre hareket edeceğini söylüyor.

HDP'nin seçime kendi cumhurbaşkanı adayıyla gidebileceğini açıklaması çokça tartışıldı. Böylece seçim sürecine dair senaryolara yenilerini ekledi. Gazete Duvar'dan Ceren Bayar'ın haberine göre Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi, kasım ayında 14 ilde Kürt seçmenlerin tercih ve eğilimini anlamaya yönelik olarak kamuoyu araştırması yaptı.

* Çalışmanın sonuçlarına göre HDP, oylarını büyük oranda koruyor. HDP’yi destekleyeceğini söyleyen seçmenlerin yüzde 70,7’si ittifaklı bir seçim olması durumunda HDP’nin ittifakını tercih edeceğini ifade ediyor.

* Katılımcıların yüzde 9,4’ü Cumhur İttifakı’nı, yüzde 9,2’si de Millet İttifakı’nı tercih edeceğini belirtirken kararsız olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 5,2, boykot edeceğini söyleyenlerin oranı yüzde 4,2.

* HDP seçmeni nezdinde Millet İttifakı’nın ortak adayı ile yürüme eğilimi tespiti yer alan araştırmanın bulgularına göre Kürt seçmenin büyük çoğunluğu seçimlerin ikinci tura kalması halinde HDP’nin tutumuna göre hareket edeceğini söylüyor.

* HDP’li seçmenlerin yüzde 75,6’sı HDP’nin seçimlerin ilk turunda kendi adayını çıkarması yönünde görüş bildiriyor. Katılımcıların en yüksek oranda tercih ettiği aday yüzde 85,3 ile Selahattin Demirtaş.

* Araştırmaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan Kürt seçmen nezdindeki desteğinin yarıya yakınını kaybetmiş durumda. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan’a oy veren seçmenlerin yüzde 58,1’i, “Bu pazar Cumhurbaşkanlığı Seçimi olsa kime oy verirsiniz?” sorusuna ‘Recep Tayyip Erdoğan’ cevabını veriyor. Daha önce Erdoğan’ı tercih eden katılımcıların yüzde 10,8’i bu pazar seçim olsa HDP’nin göstereceği adayı tercih edeceğini ifade ediyor.

* Araştırmaya göre daha önce AK Parti’ye oy veren Kürtlerin yüzde 14’ü de bugün HDP’ye oy vermeyi düşündüğünü söylüyor. AK Parti’den kopan Kürt seçmenlerin önemli bir bölümü ise ‘gri alanda’ yani herhangi bir muhalefet partisine oy verme eğiliminde değil. Araştırmada bu duruma ilişkin şu tespit yapılıyor: “AKP’li seçmenin, partisine yönelik kayda değer memnuniyetsizliklerinin olduğu ancak bu memnuniyetsizliğin muhalefet bloku lehine gelişim göstermediği görülmektedir.”

Makas açıldı

Spectrum House Düşünce ve Araştırma Merkezi Genel Direktörü Azad Barış, "Cumhur İttifakı’nın bu seçimlerde de Kürtlerin oyunu alabilmek için bazı girişimlerde bulunacağını öngörmek güç değil. Özellikle son 7 yılda hayata geçirilen baskıcı politikaların Kürt seçmenin Erdoğan’a bakışında büyük bir değişim yarattığını söyleyebiliriz. Bu durum seçimlerde Erdoğan’la ilgili tutum ve eğilimleri de büyük oranda etkileyecektir. Erdoğan ve Kürt seçmen arasındaki makas, kapanmayacak şekilde açılmıştır" dedi.

Gündem