'Son zam hastaların ilaca ulaşmasına imkân tanımayacak'

'Son zam hastaların ilaca ulaşmasına imkân tanımayacak'
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, ilaç fiyatlarına yapılan zamla ilgili, “Bu güncellemenin, ilacın hastaya ulaşmasına imkan sağlayacak seviyede olmadığını, yarayı iyileştirmeyeceğini, sadece bir pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanının imzasıyla yayımlanan kararnameyle fiyatlandırma kullanılan Euro değeri üzerinden ilaç fiyatlarının yüzde 30,5 oranında arttırılmasına tepkiler gelmeye devam ediyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, bugün yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi:

“İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan euro kuru, yüzde 30,5’lik artışla 10,76'dan 14,03 TL'ye yükseldi. Ancak kur seviyesinin güncel kurun çok altında olmasından kaynaklı olarak piyasada bulunamayan ilaç sorununun devam edeceğini düşünüyoruz. Zira güncel kura göre euro, bugün itibariyle 30,02 TL seviyesinde bulunuyor. İthal edilen ilaçların güncel kura göre ithalatında sıkıntılar yaşanmaya devam edecektir."

İlaç euro kurunun normal kura bir türlü yetişemediğini belirten Saydan, bu durumun ilacı bulunabilir olmaktan çıkardığını vurguları. Saydan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Biz eczacılar için ilaçların hem bulunabilir hem de ulaşılabilir olması kritiktir. Zira bulunamayan ilaç, en pahalı ilaçtır. Bu güncellemenin, ilacın hastaya ulaşmasına imkan sağlayacak seviyede olmadığını, yarayı iyileştirmeyeceğini, sadece bir pansuman olabileceğini belirtmek istiyoruz. İlaca ulaşmayı kolaylaştıracak gerçek iyileştirmelerin de bir an önce yapılmasını bekliyoruz.

14 yılda euro/TRY değeri ortalama yüzde bin 215 oranında arttı. Bu 14 yıllık sistem, günümüz ekonomik koşullarında çözümsüz hale gelmiş ve artık vatandaşlarımızın ilaçlara ulaşmasını engelliyor. Artık yeni bir çözüm yolu bulmak zorundayız. Eczane eczacılarının sendikası TEİS olarak, bu gelişmeler ve yaşanan sıkıntılar karşısında endişeliyiz ve şaşkınız. Sağlık otoritemizin, anlık çözümlere yönelmesi yerine kalıcı çözümler bulması gerektiğine inanıyoruz.

‘İlaç yokluğu’ problemi, bahanelerle ve sonuçsuz girişimlerle çözülemez. Gerçekçi yaklaşımlarla ilaç euro kurunun güncel ve ekonomik gerçeklere mutlaka uygun hale getirilerek sorunun acilen çözülmesi ve vatandaşın ihtiyacı olan ilaçların eczanelerimize gelmesi sağlanmalı.”

Gündem