Sosyal Güvenlik Başuzmanı Karakaş: EYT’liler SGK’dan avans alabilir

Sosyal Güvenlik Başuzmanı Karakaş: EYT’liler SGK’dan avans alabilir
EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesinin ardından başvurular devam ederken, EYT’liler ilk maaşlarını Nisan ayında alacak. Ancak gecikme olması durumunda avans da alabilecekler.

Sosyal Güvenlik Başuzmanı İsa Karakaş, maaş ödemelerinin yoğunluk nedeni ile gecikme ihtimali söz konusu olursa EYT’lilerin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) avans ödemesi alabileceklerini belirtti.

Radyo Sputnik’te Aysel Alp’i programına katılan Karakaş, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çalışanlarının sayıca az olduğunu belirterek, bu noktada oluşabilecek bir yığılma durumunda nasıl bir yol izleneceğini aktardı.

Karakaş, “Diyelim ki çok aşırı bir yığılma oldu. Gecikme oldu. Nisan, Mayıs, Haziran’da ödenmedi. Bu noktada asla bir hak kaybı olmayacak. Nisan ayından itibaren gecikmiş aylar dahil bütün ayların maaşlarını topluca alacaklar. Eğer ki gecikmeler 3 ayı bulursa ve geçerse bunlar SGK’ya gidip avans da alabilirler. Avans uygulaması var” dedi.

İlk maaşlar Nisan’da

“Burada tek önemli olan şey Mart ayı içerisinde emeklilik dilekçesinin SGK’ya ulaşması” diyen Karakaş, şöyle devam etti:

“Çünkü SGK sisteminde emeklilik dilekçenizi verdiğiniz ayı takip eden aydan itibaren maaşa hak kazanıyorsunuz. Dolayısıyla EYT’liler Mart ayında verileceği için Nisan ayından itibaren emeklilik maaşına hak kazanacak. Emeklilik mevzuatımızda, Sosyal Güvenlik mevzuatımızda gecikmelerle ilgili hükümlere yer verilmiş. Yeter ki siz dilekçenizi Mart ayında vermiş olun. E-devletten verdiğiniz zaman diyelim ki ayın 5’inde Resmi Gazete’de yayınlandı. ‘5 Mart itibariyle EYT yasası yürürlüğe girdi’ denildi. 5 Mart günü e-devlet üzerinden verdiğiniz zaman zaten sistem barkot üretiyor ve 5 Mart’ta vermiş olduğunuz kesinleşiyor. Dolayısıyla artık siz emeklilik adayısınız ve bu tescillenmiş oluyor. Nisan ayında emeklilik maaşına kesinlikle hak kazanıyorsunuz.”

“1 gün bile olsa EYT’den faydalanabilirler”

EYT’den faydalanamayanların yasal gerekçeler temelinde hak arama yoluna gidebileceğini hatırlatan Karakaş, “Zamanında çalışmışlardır ama sigortalılığı gösterilmemiştir veya bir yanlışlık olmuştur. Bunlar da eğer yasal gerekçeler varsa Yargıtay bağlamında yasal yollarla hak arama yollarına gidebilirler. Yasal yollarla 8 Eylül 1999 yılı öncesinde sigortalı olduklarını kanıtladıkları takdirde; özellikle SSK’lılar için konuşuyorum, 1 gün bile olsa EYT’den faydalanabilirler” dedi.

“Şarlatanlara paranızı kaptırmayın”

Karakaş, dolandırıcılara karşı da uyardı. SGK’nın fotoğraf ve belge talep etmediğini, yalnızca ‘tahsis talep beyannamesinin’ söz konusu olduğunu bildiren Karakaş, şunları kaydetti:

“Benim EYT’lilere tavsiyem, kendine danışman diyen bir sürü sahtekar var. Onlara para vermemeliler. Piyasadaki şarlatanlara paranızı kaptırmayın. E-devlete girin. E-devlete girdiğiniz zaman sistem zaten sizi yönlendiriyor. Oradan dilekçenizi verirsiniz. Herhangi bir sıkıntı olmaz. Emeklilik süreci de son derece basit. SGK sizden fotoğraf, belge vs. istemiyor. Sadece tahsis talep beyannamesi var. E-devletten girdiğiniz zaman kendiniz yapabilirsiniz.” (Kısa Dalga)

Gündem