Selvi: "Sosyal medya düzenlemesi internet siteleri, gazeteler ve TV’leri de içine alacak"

Selvi: "Sosyal medya düzenlemesi internet siteleri, gazeteler ve TV’leri de içine alacak"
Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi: "Sosyal medya düzenlemesinin internet siteleri, gazeteler ve TV’leri de içine alacak şekilde genişletilmesi gündemde."

Meclis bugün yeni yasama yılına başlayacak. TBMM'nin gündemindeki yasalardan biri de AKP'nin bir süredir üzerinde çalıştığı sosyal medya düzenlemesi. Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, bu düzenlemeye internet siteleri, gazete ve televizyonların da dahil edileceğini yazdı. Selvi'nin yazısında ilgili bölüm şöyle

MİLLİ GÜVENLİK SORUNU

(...)"Sosyal medyanın yıkıcı etkisini 6-7 Eylül olaylarının bir provası olan Altındağ’daki Suriyelilere ait işyerlerine yapılan saldırı sırasında gördük. Gezi olayları sırasında ise başka ülkelerde meydana gelen olaylarda vahşi bir şekilde hayatını kaybedenlerin görüntüleri İstanbul’da yaşanıyor diye servis edilmişti. Artalya-Manavgat, Marmaris ve Muğla’daki yangınlar sırasında ise sosyal medyadan iç savaş çağrışımları yapılan paylaşımlar oldu. Ülke orman yangınlarını söndürmek için çırpınırken, Türkiye’yi küçük düşürmeyi hedefleyenlerin başlattığı “HELP TURKEY” kampanyasında sahte ve bot hesapların kullanıldığı tespit edilmişti. Sosyal medya üzerinden Türkiye’nin içini karıştırma, iç savaş provaları yapma girişimleri bu işin en önemli bir Milli Güvenlik sorunu olduğunu ortaya koydu.

2023 SEÇİMLERİ VE SOSYAL MEDYA

2023 seçimlerine dönük tartışmalarda, ya muhalefetin Cumhurbaşkanı adayının kim olacağını ya da Millet İttifakı’nın mı yoksa Cumhur İttifakı’nın mı kazanacağını tartışıyoruz ama asıl tartışmamız gereken konu, seçim sürecinde en çok sosyal medya manipülasyonlarıyla boğuşmak zorunda kalacağımız gerçeğidir. Sosyal medya operasyonlarına şimdiden hazır olun derim. Genç kuşağın en çok sosyal medyadan etkilendiği düşünülürse, sosyal medya operasyonlarının ne denli etkili olacağı unutulmamalı.

AK Parti’de sosyal medya ile ilgili bir çalışma yapılıyor. Almanya, İngiltere, Fransa ve Singapur örneklerinden de yararlanarak sosyal medya üzerinden yürütülen beşinci kol faaliyetlerini engellemeye, dezenformasyonun önüne geçmeye dönük düzenlemeler üzerinde duruluyor. AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal başkanlığında yürütülen çalışmalar belirli bir seviyeye ulaşınca, önce Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’la ardından da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşülerek son şekli verilecek.

1- Sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilcilik açarak mali ve hukuki muhataplık sorununun çözülmesi.

2- Yalan haberin kriterlerinin ne olduğu ve yalan habere kimin karar vereceği.

Daha önce de iki noktayı yoğun olarak tartışmıştık. Biri sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilcilik açmaları, diğeri ise yayılan haberle ilgili paylaşımların kaldırılması konusu. 5651 sayılı yasada yükümlülüklerini yerine getirmeyen sosyal medya platformlarına, bant aralıklarının daraltılması ve reklam gelirleri üzerinden bazı yaptırımlar getirilmişti.

Sosyal medya platformları, temsilcilik açma ve Türkiye’de kazandıklarını vergilerini ödeme konusunda istekli davranmadı. Yeni çalışmada ise sosyal medya platformlarının temsilcilik açmaları, Türkiye’nin “Egemenlik” hakkı kapsamında ele alınıyor.

“İnternet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi” hakkındaki 5651 sayılı kanunda, Türkiye’ye temsilcilik açmayanlara bant daralması, reklam yasağı gibi müeyyideler getirilmişti. Ancak uygulamada karşılaşılan zorluklar nedeniyle sosyal medya platformlarının Türkiye’de temsilcilik açma zorunluluğu egemenlik haklarının tanınması kapsamında ele alınıyor.

DEZENFORMASYONA KİM KARAR VERECEK?

Sosyal medya düzenlemesinin başından itibaren bir haberin yalan haber olduğuna ve dezenformasyon amacıyla üretilip paylaşıldığına kim karar verecek, sorusunun üzerinde duruluyor.

“Dezenformasyona RTÜK mü, BTK mı, İletişim Başkanlığı mı, mahkemeler mi karar versin ya da yeni bir birim mi oluşturulsun?” tartışması yaşandı. Sonunda yeni bir birim kurmak yerine ihtisas mahkemelerinin karar vermesi eğilimi öne çıktı.

GAZETELER VE TV’LER DE DAHİL

Şimdiye kadar sosyal medya üzerinden yapılan dezenformasyonun önlenmesine yönelik tedbirler üzerinde duruldu. Komisyonda yapılan tartışmalarda, yalan haberlerin sosyal medyada paylaşıldıktan sonra internet sitelerinde, gazetelerde ve TV’lerde kullanıldığı üzerinde duruldu. Dezenformasyon amaçlı paylaşımların sosyal medyadan alınarak internet sitelerinde, TV’ler ve gazetelerde kullanılmasının önüne geçilmesi için çalışma yapılması kararı alındı. Dezenformasyon amaçlı haberlerin internet sitelerinde, yazılı basında ve TV’lerde kulanılması durumunda cezai yaptırım getirilmesinin üzerinde duruluyor.

Sosyal medya düzenlemesinin internet siteleri, gazeteler ve TV’leri de içine alacak şekilde genişletilmesi gündemde."

YAZININ TAMAMI

Gündem