Sosyolog Kadir Cangızbay, 76 yaşında yaşamını yitirdi

Sosyolog Kadir Cangızbay, 76 yaşında yaşamını yitirdi
Sosyolog, akademisyen ve BirGün eski yazarı Prof. Dr. Kadir Cangızbay 76 yaşında yaşama veda etti.

Akademisyen ve eski BirGün yazarı Prof. Dr. Kadir Cangızbay, 76 yaşında yaşama veda etti. 2014 yılında emekli olan ve BirGün'deki yazılarına 2016 yılında son veren Cangızbay, bir süredir hastalığı nedeniyle tedavi görüyordu.

İstanbul'da dünyaya gelen ve Saint Joseph Lisesi'nden mezun olan Kadir Cangızbay lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü'nde tamamladı.

12 Eylül Darbesi'nin ardından kurulan YÖK'ü protesto için uzun yıllar doçentlik ve profesörlük unvanı almayı reddeden Cangızbay,1989'da doçent, 1996'da profesör oldu.

Uzun yıllar Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde Kamu Yönetimi'nde görev yapan Cangızbay, 2014 yılında emekli oldu.

Özyönetim ve anarko-komünizmi kavramsal boyutlarda inceleyen Kadir Cangızbay'ın Doğu Batı, Birikim, Türkiye Günlüğü ve Toplum ve Bilim gibi dergilerde çok sayıda makalesi yayımlandı. Cangızbay'ın ayrıca 11 kitabı bulunuyor.

Cangızbay'ın, sosyoloji ve siyaset felsefesinin yanı sıra, modernite ve postmodernite, Türk ulusal kimliğinin inşası, Türkiye'de korporatizm ve komprodor rejimin oluşumu üzerine çalışmaları da vardı. Cangızbay pek çok eserinde Türkiye Devletini ve resmi ideolojiyi eleştirdi ve tartışmaya açtı.

Öte yandan Cangızbay'ın eski öğrencilerinden Mete Kaan Kaynar'ın kendisiyle yaptığı söyleşilerden oluşan kitabın, kısa süre içinde yayımlanması bekleniyor. (Kısa Dalga)

Gündem