Soylu: Marmaris'te yangının çıkışına dair bir şüphelimiz var

Soylu: Marmaris'te yangının çıkışına dair bir şüphelimiz var
Marmaris'te orman yangını sürerken, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Yangının çıkışına dair şüphelimiz var" dedi. Soylu, Kılıçdaroğlu ve Akşener'i eleştirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Marmaris'te yangın bölgesinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Kirişçi, Muğla genelinde 50 bin 500 hektarlık alanda gerçekleşen orman yangını sonrası 28 bin hektarlık olan kısmı kendiliğinden doğal gençleştirme sürecine dahil edildiğini, 510 hektarlık kısmında fidan dikildiğini anlattı.

'İNŞALLAH BU YANGIN KONTROL ALTINA ALINACAK'

"İnşallah bu yangın kontrol altına alınacak" diyen Kirişçi şöyle devam edecek:

"Bugün akşam doğru bu konuda daha olumlu daha somut gelişmelerin olacağını bekliyoruz. Bu yönde temennilerimiz var. Bu kontrol altına alınıp soğutma işlemleri tamamlanıp bu yangın meselesi bu manada bittikten sonra da bu alanlar için tekrar herhangi bir spekülasyona asla meydan vermeden buralarda ağaçlandırma çalışmalarımız, kendiliğinden gençleştirme faaliyetlerimiz devam edecek. Geçen yıla dahil ve bu yıl için, çünkü buralar ülkemizin en gözde yerleri turizm açısından. Bizim Orman Genel Müdürlüğü olarak, doğa koruma ve milli parklar olarak tahsisini gerçekleştirdiğimiz mevzuat açısından bütün sürecini tamamlamış olduğumuz her türlü tahsis işlemlerini biz dedikoduya mahal vermemek için iptal ettik."

TATİLCİLERDEN HELALLİK İSTEDİ

Bakan Kirişci sözlerinin devamında tatilcilerden helikopterlerin yaptığı sesten dolayı helallik istedi: "Sabah şeyin dün bugün buralarda tatilini geçiren bütün vatandaşlarımızdan biz helallik istiyoruz. Hani birilerinin o helalleşmesi vardır ya biz bu manada helallik istiyoruz. Çünkü onlar buraya tatillerini geçirmek üzere geldiler. Ama yangın hadisesiyle birlikte neredeyse her 15-20 saniyede bir hava aracımızın ikmal yapması nedeniyle üzerimizden uçuşu nedeniyle vermiş olduğu gürültü, bundan dolayı da biz onlardan helallik istiyoruz"

SOYLU: BİR KEREDE 7-10 TON SU ATAN HELİKOPTER GÖREV BAŞINDA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise şu açıklamaları yaptı:

"Gece itibariyle sabaha kadar özellikle kara çalışmalarımız devam etti. Sabahtan itibaren de yeni ekipler aynı çalışmalarını karadan ve havadan da olmak üzere devam ediyor. İlk kez TSK envanterinde bulunan bir kerede 7-10 ton su atabilen helikopterler de şu anda görev başındadır. Yine bir ifade daha ortaya koymak gerekir, tabii şunu açıkça söylemem lazım biz ilk afetimizi yaşamıyoruz."

'YANGINLAR KARŞISINDA DÜNYACA KABUL EDİLMİŞ ÜSTÜNLÜĞÜMÜZ VAR'

"Türkiye Cumhuriyeti devletinin afetler ve yangınlar karşısında dünyaca kabul edilmiş bir üstünlüğü söz konusudur. Biz geçen sene dünyanın en büyük yangınlarıyla karşı karşıya kaldık. Bu yangınlarda nasıl mücadele edildiğini, gerek sivil toplum örgütleri gerek kamu kurum ve kuruluşlarımızın tüm her birisinin ortaya koyduğu fedakârlık olsun bu yangınlarda büyük bir mücadele ortaya konarak el birliği ile bir mücadele ortaya konulmuştur. Ve burada TC devletinin, hükümetimizin, sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hem basiretli bir duruşu hem de vatandaşlarımızı mağdur etmeyen her bir canlıyı korumaya yönelik anlayışı devam etmektedir. Buradan bulunduğumuz noktalar içerisinde hiçbir gün siyaset devşirmedik. Devşirenlere de gerekli cevabı verdik. Ama şunu söylemek istiyorum sele gideriz yanlış bilgilerle milletimizi yanıltmaya, meseleye yardımcı olmaktan ziyade acaba bu meselede nasıl kaos oluşturabilirim düşüncesinde bir anlayışla karşı karşıyayız.

Depreme gideriz çadırın önünde burada çadır yok diye beyanda bulunanlar; helikopter uçarken altında burada helikopter yok hava aracı yok diye beyanlarda bulunanların anlamını ne yapmak istediklerini bilmiyorum. Hepimiz bu ülkenin evladıyız. Bir ağacın bir hayvanın kurtulması da bir insana bir şey olmaması da hepimizin sorumluluğudur. Ama sanki bu sorumluluk sadece hükümete ait bir sorumluluk, ve bu sivil toplum kuruluşlarına, elini taşın altına sokanlara yönelik bir sorumluluk. Aman bunlara nasıl çelme takarız anlayışında Aydın’a giderken bir de uğrayayım, dostlar alışverişte görsün, üç beş tane de muhalefet laf edeyim, benim görevim sona ersin diye bir anlayış özellikle afetler üzerinden kabul edilemez bir anlayıştır.

KILIÇDAROĞLU'NA: KARANVANA ATMAK YOK

"50’nin üzerinde hazırda hava aracı görünce efendim; gece görüşlü araçlar nerededir! Bir ana muhalefet partisi genel başkanı eğer bir açıklama yapacaksa konuyla ilgili burada devletin gelenek ve adabına uygun bir şekilde, ki bu ne zaman olmuşsa biz kendilerine bilgiyi vermişizdir. Ben bizatihi gittiğim bütün afetlerde Kılıçdaroğlu da dahil olmak üzere kim gelmişse tüm bilgiler kendilerine iletilmiştir. Türkiye’nin hava aracı açısından elbette başta aldığı tedbirler bugün Marmaris’teki vatandaşlarımız da görmektedirler ki senkronize bir çalışma 21 Haziran Marmaris yangını için başından itibaren devam etmektedir."

"Gece görüşlü uçaklar biz yardım toplayıp bunu yapacağız. Hani geçen sene belediyelerinizden yardım topluyorsunuz, hani belediyeleriniz bu konuyu çözeceklerdi? Karavana atmak yok. Yapacağınız işin söyleyeceğiniz sözün arkasında olacaksınız. Yalan yok, bozuculuk yok. İnsanların moralini bozmaya gerek yok. Biz kaç gündür kaç saat uyuduğumuzu bilmiyoruz. İnsanların emeklerine yazık. Beceriksiz kim? Paran varsa para toplayacaksan git belediye otobüslerini tamir ettirmek için topla. Çok para toplayacaksan git beceremediğiniz yerel yönetimlerde yaptığınız işler için para topla. Biz burada kimseyi ayırt etmeden bir meseleyi ortaya koymaya çalışıyoruz. Siyaset yapmak için siyaset yapmak, laf söylemek için laf söylemek Türkiye'nin bunu kaldırabilecek bir takati bir gücü söz konusu değil. Bir çok mesele ile uğraşıyoruz. Ukrayna savaşıyla uğraşıyoruz pandeminin etkileriyle halen hep birlikte uğraşıyoruz. Biraz önce 40 dakika şurada aracın içinde İngiltere Milli Savunma Bakanı ile yaptığımız telefon görüşmesinden sonra buraya geldik."

AKŞENER'İ DE HEDEF ALDI

"Akşener meclis kürsüsüne çıkıyor, laf üretiyor. Ya siyaseti bu kadar ciddiyetsiz tabansız hale getirmeyin. Burada insanlar iş yapıyor, şurada hayvan arama kurtarma derneğinin bir tane kirpi ile bir tane kaplumbağayı kurtardım sevincine insansanız biraz ortak olun. Biraz ya! Başka bir şey istiyor değiliz.

"Biz geçen seneden beri acaba gece ne yapabiliriz bunu nasıl tanzim ederiz... Gece görüşlü helikopterler normal gece uçan helikopterler gibi değildir bütün alçaklıkları her birini bir haritalandırma otomatik olarak sisteme işleme çünkü irtifa yapacak kalkacak, Allah korusun gece görüşlü helikopterlerle ilgili ortaya konulabilecek adımların o kadar iyi hesap edilmesi gerekir ki bir başka facia ile karşı karşıya kalmayalım. Bunun için gerekli planlamalar da yapıldı. Gece görüşlü helikopterler de bu gece veya yarın gece uçuşlarına başlayacaklar.

'BİR KİMLİĞİMİZ VAR'

"Orman yangınının başlangıç konusunu tetkik ettik. Bir koy, bizim bir tespitimiz var. Hem emniyetin hem jandarmamızın iyi bir çalışması oldu. başından beridir de aynı tespitimiz söz konusu. Onun için temkinli davranıyor idik. Bu tespit çerçevesinde bir açıklamayı yakın bir zaman dilimi içerisinde gerçekleştireceğiz. Yangının nasıl çıktığına yönelik tespitimiz ve bir kimliğimiz var, bir kişimiz var yani. Arkadaşlarımız üzerindeler. Nasıl çıktığını nasıl ortaya konulduğu yönünde de bir belirlemeleri söz konusu." (Kısa Dalga)

Gündem