Soylu: Vatandaşlarımız büyük korku içerisinde çadır talebinde bulunuyor

Soylu:  Vatandaşlarımız büyük korku içerisinde çadır talebinde bulunuyor
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Adıyaman’da deprem felaketinin 18. gününde son durum ile ilgili açıklama yaptı.

İçişleri Bakan Süleyman Soylu, "İlk günden beri hiçbir güvenlik sorunu yaşanmadı. Ülkenin tüm kapasitesiyle buradayız" derken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise "Kalıcı konutları vatandaşlarımıza söz verdiğimiz şekilde 1 sene içinde yapacağız" dedi. Bakanların konuşmaları özetle şöyle:

Hayatımızda ilkleri birlikte görüyoruz


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: 6 Şubat tarihinden itibaren devletimizin, milletimizin tüm gücüyle, tüm kurumlarımızla bu büyük alanı bütün hava, yol şartlarının olumsuzluğuna rağmen en ücra noktalarına rağmen ulaşmaya çalıştık. Dünyada hiçbir ülke, üst üste yaşanan 5 yıkıcı depremin altından kalkabilecek halde değildi. Adıyaman'da ilk başından itibaren kolluk görevlilerimiz arama kurtarma ekiplerimiz büyük çaba gösterdi, göstermeye devam ediyor. Altyapı konusunda diğer illere nazaran ciddi toparlanma söz konusu. Adıyaman'da bugün su, doğalgaz, elektrik açısından. Güvenlik açısından da ilk baştan itibaren bir sorun yaşanmamış ve devletimiz bir asayiş olayı gerçekleşmemesi için ortaya irade koymuştur.

6.4 depreminin ardından vatandaşlarımız büyük korku içerisinde çadır talebinde bulunuyorlar. Biz de çadır ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Hayatımızda ilkleri birlikte görüyoruz. Bir yerde 10 bin hemşehrimizin aynı mezarlıkta defnedildiği, bundan 30 yıl sonra bir dedenin torununa anlatırken, bu afetin o çocukta da travma yaşayabileceğini unutmamamız lazım. Bütün şehirde depremin izlerini buradan tamamen silene kadar çıkmayacağız.

7 bin 222 konut ve 36 dükkanın konut sözleşmesini gerçekleştirdik

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum: İllerimize tek tek ziyaretlerde bulunduk. Arama-kurtarma, hasar tespit çalışmalarını ekiplerimizle yürüttük. Kalıcı konutları vatandaşlarımıza söz verdiğimiz şekilde 1 sene içinde yapacağız. Zemin + 3 katı geçmeyecek bir yapılaşmayı hayata geçireceğiz. Şehrin tüm kültürel değerlerini birlikte ayağa kaldıracağız.

Depremin ardından 18. gün itibariyle 3 günde 7 bin 222 konut ve 36 dükkanın konut sözleşmesini gerçekleştirerek Cumhuriyet tarihinin en büyük afet konut seferberliğini yürütüyoruz. Bu süreci inşa ederken eski yerleşim yerline yönelik detaylı çalışma yapıyoruz. Şehrin kuzeyinde Karadağ bölgesinde master plan hazırlıyoruz. Doğusunda yine Beşpınar bölgesi dediğimiz yerlere konutlarımızı yerleştireceğiz."

Gündem