Soylu'dan Cumartesi Annelerine müdahale savunması: Kaymakamlık yasakladı

Soylu'dan Cumartesi Annelerine müdahale savunması: Kaymakamlık yasakladı
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, polisin Cumartesi Anneleri'ne yönelik müdahalesi değerlendirirken, 'hukukun üstünlüğüne bağlı kalındığını' ileri sürdü. Soylu, müdahalenin gerekçesi olarak Kağıthane Kaymakamlığı'nın aldığı yasak kararını dayanak gösterdi.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Önergede, haklarında dava açılan Cumartesi Anneleri’nin 21 Eylül 2022'deki duruşma öncesinde açıklama yapmak istemeleri üzerine polisin müdahalesini gündeme getirdi.

Tanrıkulu, "Cumartesi Anneleri/İnsanlarının anayasal bir hak olan toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının ihlal edilmesinin gerekçesi ve izahı nedir?” diye sordu.

Soylu, soru önergesine verdiği yanıtta 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu uyarınca çıkarılan yönetmelikte bu hakların kullanılmasına ilişkin şartların detaylı olarak düzenlendiğini belirtti.

'Kaymakamlık yasakladı'

"Mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilen hiçbir toplantı ve gösteri yürüyüşüne kolluk kuvvetlerince müdahalede bulunulmamaktadır" ifadesini kullanan Soylu "Kanunsuz olarak düzenlenen veya sonradan kanunsuz hale dönüşen eylemlerde, öncelikle güvenlik güçlerince topluluğun yetkilileri ile görüşülerek gösterilerin olaysız sonuçlanması sağlanmaya çalışılmakta, ancak müdahalenin kaçınılmaz olduğu durumlarda, mevzuat hükümleri doğrultusunda kamu düzeninin tesis edilmesi açısından gösteriyi düzenleyen grupların direncini kararak dağılmalarını sağlamak amacı ile orantılı güç kullanımı ilkeleri çerçevesinde gerekli müdahalelerde bulunulmaktadır" dedi.

Soylu, Cumartesi Anneleri'nin basın açıklamasının da Kâğıthane Kaymakamlığı tarafından18 Eylül 2022 tarihinde yasaklandığını belirtti. (ANKA)

Gündem