Sri Lanka ekonomisi nasıl çöktü, sırada hangi ülkeler var?

Sri Lanka ekonomisi nasıl çöktü, sırada hangi ülkeler var?
Tarihinin en büyük ekonomik ve siyasal kriziyle boğuşan Sri Lanka'da halk temel ihtiyaç ürünlerine erişemiyor. Döviz rezervinin kalmadığı ülkede dış borcun 51 milyar dolar olduğu açıklandı.

Sri Lanka, 1948 yılından bu yana tarihinin en büyük ekonomik kriziyle boğuşuyor. Tarihinde ilk kez temerrüde düşen ülkenin 51 milyar dolarlık dış borcu bulunuyor.

Sri Lanka'nın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmeler sonuçsuz kaldı. Sri Lanka Başbakanı Ranil Wickremesinghe, geçen hafta ülke ekonomisinin tamamen çöktüğünü ve acilen uluslararası desteğe ihtiyaç olduğunu söylemişti.

Sri Lanka'nın büyük çapta Çin'e ve Hindistan'a borçları bulunuyor.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Sri Lanka ekonomisi, Covid pandemisi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaliyle birlikte yükselen enerji fiyatları ve popülist vergi indirimleri sonrasında krize girdi.

DÖVİZ REZERVİ KALMADI, TEMEL TÜKETİM MADDELERİNE ERİŞİM SAĞLANAMIYOR

Döviz rezervi kalmayan ülkede artan enflasyon nedeniyle ilaç, yakıt ve diğer temel tüketim maddeleri bulunamıyor.

Başkent Kolombo'da kentin en yaygın ulaşım aracı olan triportör ve diğer araçlar benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluşturdu.

22 milyon nüfuslu Sri Lanka'da halk, yakıttan gıdaya temel ihtiyaç ürünlerine erişimde büyük sıkıntı yaşıyor.

Sri Lanka'da benzine ve mazota üst üst çok büyük oranlarda zamlar yapıldı.

Resmi verilere göre Sri Lanka'da yıllık enflasyon Nisan'da yaklaşık yüzde 34'tü. Ancak uzmanlar gerçek enflasyonun yüzde 122 olduğunu söylüyor.

Ülkede yılın ilk altı ayında petrol fiyatları yüzde 137, mazot fiyatları yüzde 230 arttı.

SIRADA HANGİ ÜLKELER VAR?

ABD merkezli yatırım bankası JP Morgan tarafından yayımlanan yeni bir rapora göre Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonucunda çıkan savaşın tetiklediği borç krizi Sri Lanka'dan sonra Maldivler, Bahamalar, Belize, Senagal, Rwanda, Rwanda, Grenada ve Etiyopya'yı etkisi altına alabilir.

Rapora göre, gıda ve enerji ithalatında büyük oranda dışa bağımlı bu ülkeler, 2023 sonunda rezervlerini tüketme riskiyle karşı karşıya kalacak.

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Dünya