Süleyman Soylu, İBB’de AKP dönemine ait yolsuzluk dosyalarını işleme koymamış!

Süleyman Soylu, İBB’de AKP dönemine ait yolsuzluk dosyalarını işleme koymamış!
Üzeri kapatılan dosyalar arasında Bilal Erdoğan’ın Türkiye Gençlik Vakfı’na çeşitli gerekçelerle para aktarılması da yer alıyordu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını 2019 seçimlerinde Ekrem İmamoğlu’nun kazanmasının ardından ortaya çıkan yolsuzluk dosyalarından bir kısmının eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla “işleme konulmadığı” ortaya çıktı.

İBB Teftiş Kurulu, yönetimin değişikliğinin ardından yolsuzluk soruşturması başlatmış ve 30 milyar TL’lik kamu zararını ortaya koyan 36 dosya hazırlamıştı. Dosyalara 2020 yılının aralık ayında İçişleri Bakanlığı tarafından el konulmuştu. Dosyalar, 12 Ocak 2021 günü İçişleri Bakanlığı müfettişlerine devredilmişti.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre, İçişleri Bakanlığı’nın el koyduğu 36 dosyadan beşinin üzerinin kapatıldığı ortaya çıktı. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun imzasıyla yolsuzluk dosyalarına dair “İşleme konulmama” kararı verildi.

İBB, Soylu’nun imzası bulunan Bakanlık kararına karşı Danıştay’a itiraz etti. Diğer 31 yolsuzluk dosyası hakkında ise İçişleri Bakanlığı sessizliğini koruyor.

Üzeri kapatılan beş yolsuzluk dosyasının içeriği şöyle:

• “Bazı vakıf, dernek, okul ve spor salonları için ulaşım, malzeme, yeme-içme, bakım onarım, tadilat, yer tahsisi, konaklama, personel desteği, kiralama bedeli, bilişim malzemesi, proje ve tanıtım medya adı altında toplamda 847 milyon 592 bin TL’lik bir harcama yapıldı. Bu kapsamda 15 Temmuz Derneği ve Bilal Erdoğan’ın Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA) su, elektrik ve doğalgaz faturaları da İBB tarafından ödendi.

• İBB iştiraki KİPTAŞ 2015 yılında TÜGVA için bina yaptı.

• Raylı sistem yapım iş ve işlemlerinde yanlış kararlardan dolayı İBB yaklaşık 11 milyar TL zarara uğratıldı.

• Sarıyer İlçesi Çamlıtepe (Derbent) Mahallesi’ndeki gecekonduların dönüşümü işiyle dönemin İBB Emlak Yönetimi Daire Başkanı Yusuf Koç, İBB Menken Müdürü Mehmet Kahveci, Raportör İlke Kandemir, Şef Barış Çiçek ve Kontrol Amiri Mustafa Çiçek kamu zararına imza attı.

• İtfaiye Daire Başkanlığı’nın itfaiye aracı alım sürecinde yolsuzluk yapıldı. (Kısa Dalga)

Gündem