Suriye Dışişleri'nden Hürriyet'in 'normalleşme' haberine tepki

Suriye Dışişleri'nden Hürriyet'in 'normalleşme' haberine tepki
Suriye Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Hürriyet gazetesinde geçtiğimiz hafta yayımlanan ve Şam-Ankara hattında normalleşme ihtimalinden söz edilen habere tepki gösterdi. Haberdeki iddialar 'skandal propaganda' olarak nitelenirken, Şam yönetiminin şartlarının değişmediği vurgulandı.

Hürriyet gazetesinin "Suriye’de yeni süreç başlar mı?" başlığıyla geçtiğimiz hafta yayımladığı ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ziyareti öncesinde Ankara'dan bazı normalleşme mesajları iletildiği öne sürülen haberine Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan tepki geldi.

Şam merkezli Al Vatan gazetesine Suriye Dışişleri Bakanlığı adına konuşan bir kaynak, haberdeki iddiaları 'seçim öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imajını parlatma amaçlı skandal bir propaganda' olarak niteledi. Kaynak, 'Suriye yönetiminin ülkedeki Türk askerleri çekilmeden önce herhangi bir diyaloğa girmeyeceğini' söyledi.

'SURİYE'NİN POZİSYONU SAĞLAM VE NET'

Açıklamada Türkiye, 'Suriye halkının kanını döken terör örgütlerini desteklemekle, Suriye topraklarında yasadışı şekilde asker bulundurmakla, Suriyelilerin tarihi eserlerini çalmakla ve ülkenin kuzeyinde demografiyi değiştirmeye çalışmakla' suçlandı; "Suriye'nin pozisyonu sağlam ve net" denilerek Ankara'ya 'uluslararası hukuka, ikili anlaşmalara ve iyi komşuluk ilkelerine uyma' çağrısında bulundu. Suriye

Dışişleri Bakanlığı kaynağı, "Şam yönetimi, ilk adımın yasadışı varlığını sürdüren Türk işgal güçlerinin çekilmesi olmaması halinde, Erdoğan'ın rejimiyle herhangi bir diyaloğu düşünemez. Suriye topraklarında teröristlerin desteklenmesine ve Suriyelilere karşı tekrar eden ihlallere son verin" ifadelerini kullandı.

HÜRRİYET'İN HABERİNDE NE DENİYORDU?

Hürriyet'in haberinde, 'Rusya'nın dış politikasında Ukrayna'ya odaklanmasını doğru kullanılması halinde Türkiye’nin lehine olabileceği' belirtiliyordu; "Hem Suriye yönetimiyle ilişkilerin yeniden tesis edilmesi, göçmenlerin ülkelerine dönüşünün sağlanması için fırsat olabilir" deniliyordu. Hükümetin bu konuda toplantılar yaptığını belirten gazete, 'Türkiye'nin Suriye'de üniter yapının korunması, ülke bütünlüğünün korunması ve geri dönen göçmenlerin güvenliğinin sağlanması' olmak üzere üç şartının bulunduğunu belirterek, "Bu konular, kendilerine de iletildi. Özellikle Esad’ın Birleşik Arap Emirlikleri ziyareti öncesinde, gerekli mesajlar iletildi" ifadelerini kullanmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya