Suriye’de ABD ordusunun çöpleriyle beslenmek zorunda kalanlar: Bize çöplük insanı diyorlar
Suriye’de 10 yıldan uzun süredir devam eden savaş, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre 15,3 milyon kişinin insani yardıma muhtaç kalmasına yol açtı. Bu kişilerin yüzde 80’i yeterince gıdaya erişemiyor.
Kürtlerin kontrolündeki Suriye’nin kuzeydoğusunda ise IŞİD’e karşı savaş ekonomiyi mahvetmiş durumda.
BBC’den Lina Shaikhouni’nin haberine göre, bu nedenlerle bazı insanların tek gelir ve gıda kaynağı, ABD ordusunun attığı çöpler.
Tel Beydar kasabası yakınındaki çöplükte bir grup insan geri dönüşüme satmak için plastik ve karınlarını doyurabilmek için çöpe atılmış yiyecek arıyor.
Onlardan birisi olan 25 yaşındaki Alia, “İnsanlar bizden utanıyor. Bize çöplük insanları diyorlar” diyor.
Alia’nın 12 yaşındaki kızı Walaa da “Et bulmak için, yiyecek bir şeyler bulmak için buradayız çünkü açız” diyor.
Alia’nın kocası 10 yıl önce ölünce, aile maddi olarak çökmüş. Savaş, kuraklık ve kötüleşen ekonomik koşullar da eklenince aile çaresiz kalmış.
Suriye’nin kuzeydoğusundaki Kamışlı kentinden gazeteci Hamza Hamki’ye göre ise çöpten geçinme bölgede yaygın değil. Fakat son dönemde buna mecbur kalanların sayısı bir miktar artmış. Hamki, “İnsanların altyapı projelerine ihtiyacı var. Ülkenin yeniden inşa edilmesi lazım. Fakat ortada böyle hiçbir proje yok” diyor.
Bölgede çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir sivil toplum kuruluşunun başkanı ise “Kuzeydoğunun durumu, ülkenin genelinde koşulların kötüleşmesine paralel” diyor.
Bölgede nüfusun ikiye katlanması, gıda fiyatlarının yükselmesi ve güvenliğe dair tehditlerin artması nedeniyle yoksulluk görülmemiş seviyelerde.
Bölgedeki lojistik sorunlar, sınırların kapalı olması gibi nedenlerle uluslararası kuruluşlar insani yardım göndermekte zorluk yaşıyor. Bölgeye ulaşan yardımların çoğuysa savaştan en çok etkilenmiş Rakka ve Deyrizor gibi kentlerdeki sığınmacı kamplarına gidiyor. (Kısa Dalga)
Abone Ol
İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.