Suriyeliler ile eğitimde ve istihdamda olmayan gençler MESEM’lere

Suriyeliler ile eğitimde ve istihdamda olmayan gençler MESEM’lere
Millî Eğitim Bakanlığı, son bir yılda 9 gencin yaşamını yitirdiği Mesleki Eğitim Merkezleri ile ilgili yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.

SİNAN TARTANOĞLU

Kısa Dalga - Görüş alınması için Cumhurbaşkanlığı ve bakanlıklara gönderilen "politika belgesine" göre; bağımsız mesleki eğitim merkezlerinin sayıları artırılacak ve mesleklere göre ihtisaslaşması sağlanacak. Ne eğitimde ne de istihdamda olan gençler, MESEM'lere yönlendirilecek. Yönlendirme projesinin hedef kitlesine "geçici koruma altındaki bireyler" de eklenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, "Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Belgesi" hazırladı.

Taslak belge, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz'ın imzasıyla; başta Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı olmak üzere tüm bakanlıklara YÖK'e, RTÜK'e, TRT'ye, TESK'e ve Türkiye Belediyeler Birliği'ne gönderildi. Kurumlardan taslak politika belgesi ile görüş istendi.

mesem2-001.png

Politika Belgesi'nde; lise öğrencilerinin haftanın bir gününü okulda, dört gününü ise fabrikalarda, işletmelerde geçirdiği; karşılığında asgari ücretin çok altında ücretler aldığı MESEM'lerle ilgili yeni adımlara da yer verildi.

Son 1 yılda 9 lise öğrencisinin asgari "çıraklık eğitim" adı altında asgari ücretin altında bir ücretle çalıştırıldıkları MESEM'lerle ilgili MEB'in yeni planları şöyle:

-Geçici koruma altındaki bireyler de dahil olmak üzere ne eğitimde ne de istihdamda olan gençler, mesleki eğitim merkezi programlarına yönlendirilecek.

-Bağımsız mesleki eğitim merkezlerinin sayıları artırılacak ve mesleklere göre ihtisaslaşması sağlanacak.

-Bağımsız mesleki eğitim merkezi bulunmayan yerlere irtibat noktaları kurularak vatandaşların bu hizmete erişimi sağlanacak.

Milli ve manevi değerlere yönelik organizasyonlar

-Gençlik ve Spor Bakanlığı ile iş birliği yapılarak öğrencilerin spor alanlarından faydalanması, millî ve manevi değerlerimize yönelik çeşitli organizasyonların yapılması, öğrencilerin gençlik merkezi etkinliklerine katılması gibi çalışmalar yapılacak.

-11’inci sınıftan itibaren mesleki ve teknik eğitim kurumları ile sektörün bir araya geleceği kariyer fuarları düzenlenecek.

mesem1-001.png

MESEM nedir?

Önce Aralık 2016'da Milli Eğitim Temel Kanunu'nda değişiklik yapıldı, "çıraklık eğitimi" örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alındı.

Çıraklık eğitiminin Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı MESEM'lerde verilmesinin önü açıldı. MESEM'ler, Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlandı.

Aralık 2021'de yapılan yasal bir düzenleme ile de tüm meslek liselerinin bünyesinde MESEM açılabilmesine olanak sağlandı.

MESEM kapsamında haftanın bir gününü okulda, bir gününü ise işyerlerinde, fabrikalarda staj yaparak geçirecek 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az yüzde 30’u, 12’nci sınıftaki kalfalara ise asgari ücretin en az yarısı kadar ödeme yapılması kararlaştırıldı. Bu ücretler, İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılanıyor.

Şubat 2024 tarihi itibarıyla MESEM’e kayıtlı öğrenci sayısı 421 bin 633. (Haber Merkezi)

Abone Ol

İyi gazetecilik posta kutunda!
Güncel haberler, haftalık ekonomi bülteni ve Pazar derginiz Plus’ı email olarak almak için abone olun.

Özel Haber